Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Alaszka páratlan természeti csodája – galéria

Alaszka páratlan természeti csodája – galéria

Gasztro & Tourism

Alaszka páratlan természeti csodája – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions - 2020.05.23. 19:19

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban arról számoltam be, hogy mennyire hatalmas élmény volt, amikor felkerestem a Hubbard gleccsert:

A Hubbard gleccsert ugyebár egy luxushajó fedélzetéről láthattam. Másnap, amikor felkeltem szinte semmit láttam a minket körülvevő természeti csodából. Szerintem, amikor Vitus Bering – dán származású tengerész, aki az orosz haditengerészet kapitány-parancsnoka volt, tengerészei Iván Ivanovicsként ismertek – megérkezett Alaszkába, akkor nagyjából annyit láthatott, mint én.

Azonban megérkeztünk a Yukon kapujaként is ismert Skagway városa mellé, ami különleges helyet foglal el Alaszka történelmében. Az 1897-es Klondike-i aranyláz idején fontos szerepet játszott, mivel több tízezer aranyásó indult el innen a gazdagság reményében.

Korán reggeli buszra szálltunk, úticélunk pedig egy kis hajók számára kialakított kikötő volt. Itt egy közepes méretű hajóra szálltunk, azonban ki kell emelnem, hogy hatalmas köd lepte el a tájat. A köd olyan nagy volt, hogy amikor a kikötés után elhagytuk a hajót, nagyjából 50 méterre láttunk csak.

A parton ismét buszra szálltunk, és egy rövid út után megérkeztünk az erdő közepén lévő pihenőhelyhez, ahol beöltöztünk „yetinek” és gyalog folytattuk utunkat. Majd következhetett a kajakozás. Apróbb jégdarabok között hajózva a kristálytiszta gleccsertavon folytattuk utunkat Alaszka egyik gyöngyszeméhez, és ekkor a sűrű ködfelhő mögött felbukkant a csoda:

friss levegő, sejtelmes fények, hűs szellő.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek