Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A verseny, amin ha leesel, akkor halálra fagyhatsz – galéria

A verseny, amin ha leesel, akkor halálra fagyhatsz – galéria

Gasztro & Tourism

A verseny, amin ha leesel, akkor halálra fagyhatsz – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:31

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban bemutattam Alaszka legnagyobb városát, Anchorage-ot, miközben megtudtam, hogy ez a világ kutyaszánhúzásának a fővárosa.

És elérkezett a nap, amit talán a legjobban vártam: ellátogattunk a négyszeres kutyaszánhúzó bajnokhoz, Jeff Kingshez.

Megérkezés után barátkoztunk a kiskutyákkal, természetesen az én szívemet is a kölyökkutyák rabolták el, habár minden kutyus nagyon aranyos volt. Miközben Jeff egy órán keresztül mesélt nekünk az Iditarod versenyről, a kutyák felkészítéséről, és a téli Alaszkáról – mindenki ámulattal hallgatta!

Az Iditarod egy szánhúzóverseny, ami az Alaszkai Egyesült Államokban zajlik. Minden csapatot egy hajtó és 16 kutya alkot, akik 8-15 nap alatt teljesítik a versenyben meghatározott, elsőnek lehetetlennek tűnő 1600 kilométeres távot. A verseny gyökerei Alaszka születéséig nyúlnak vissza.

Az őslakos eszkimók vadászatra használták a kutyaszánokat, majd az aranyláz ideje alatt szőrmét és aranyat szállítottak rajta. Egyesült Államok szerte akkor vált híressé a szán, mint közlekedési eszköz, amikor 1925-ben Nome városában torokgyík járvány tört ki. A gyógyszert szállító vonat elakadt a hóviharban, ezért kutyaszánokkal mentették ki, majd vitték el a betegekig a csomagokat a környékbeliek. Részben erre a hősies, USA szerte szenzációnak számító eseményre emlékeznek az Iditarod verseny megrendezésével.

Az 1600 kilométeres verseny, március első szombatján a dél-alaszkai Anchorageból indul és a Bering-tenger nyugati partján fekvő Nome városáig tart. A megmérettetés 10 órakor kezdődik, amikor is elsőként egy tiszteletbeli hajtó hagyja el a rajtvonalat, majd két percenként követik őt a versenyzők. A csapatok sűrűn hóviharban versenyeznek, amit állandó mínuszok és jeges szél övez. Mindez annyira lehűti a levegőt, hogy akár -70 Celsius-fok körüli állapotokat is eredményezhet.

Ha ez még nem lenne elég, az ösvényt sűrű tundrák és erdők, elhagyatott hegyvidéki utak övezik, valamint több folyón is keresztül kell verekedniük magukat a világ utolsó nagy versenyének nevezett kihívásra jelentkező kivételes embereknek. Viszont nem csak a természeti és időjárási körülmények jelentenek veszélyt a versenyzőkre. Aki leesik a szánról az könnyen meg is halhat, mert a kutyák sok esetben adrenalintól fűtve rohannak tovább.

Minden hajtó más és más étrendet állít össze a kutyáinak, figyelembe véve azok fajtáit, korukat, súlyukat, teljesítményüket. Egy nap alatt akár 9 000 kalóriát is elégethetnek, így kiemelten fontos, hogy mivel pótolják azt. Évente több, mint 50 hajtó méretteti meg magát. A legtöbben alaszkaiak, de kis százalékban akad tengerentúli részvevő is.

A verseny nevét az Iditarod ösvényről kapta, ami 1978-ban egyike volt annak a négy útvonalnak, amit az Egyesült Államok első nemzeti történelmi ösvényének tulajdonítanak.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria