promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10-ből 9-en nem tudják: a portugál gálya egy hajó vagy egy élőlény?
Borítókép:  Meteogiornale.it
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A törikönyvben vagy a bioszkönyvben láttad már? Esetleg mindkét helyen?

A portugál gálya egy különleges tengeri élőlény a csalánozók családjából, ezt kevesen tudják, de kevesen tudják azt is, hogy ők rendelkeznek a legerősebb toxikus csalánméreggel, így nem meglepő, hogy az újságokban általában olyan felütéssel találkozhatunk velünk,

hogy embereket csíptek meg a tengerparton. Sőt, embertömegeket.

Tavaly januárban például Ausztrália keleti partjainál annyira elszaporodtak a cspős élőlények, hogy a strandokat be kellett zárni, mivel bármikor megkezdődhetett volna a portugál gályák nagy „támadása”, merthogy az újságok már ilyen szalagcímekkel hozták a tömeges megjelenésüket. A szigorú intézkedéseket azután hozták, hogy egy hét alatt 13 ezer csípésről érkezett bejelentés a hatóságokhoz – írta korábban a 444.

Csípésük ugyan nem halálos, de a legyengült szervezet számára veszélyes lehet.

A portugál gálya amúgy azért is különleges, mivel négyfajta biológiai egyedből áll, amelyek össze vannak tapadva, és mindegyiknek külön fiziológiai fukciója van. Általában az áramlatokkal együtt sodródnak, és képesek befogni a szeleket is. De képesek lemerülni a víz alá is. A kékes-lilás színűk pedig az UV-sugárzástól védi őket.

(via Dieworld.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás