promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lenne elég élesztő, de ehhez a boltoknak is lépniük kellene
Borítókép:  Maximilian Stock /Getty Images
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A pánikvásárlás miatt fogy el, nem azért, mert keveset gyártanak.

Gondolom már szinte mindenki tapasztalta, hogy egyszerűen nem lehet élesztőt találni a boltokban. A környékünkön mi már jó ideje kutatunk egy barátommal, de egyszerűen nincs. Pedig tényleg nem házi pékséget akarunk nyitni, csak szerettünk volna sütni egy bejglit.

Az első ok, hogy rengetegen kezdtek el otthon kenyeret készíteni, mivel jelen esetben tartanak a boltitól. A másik a pánikvásárlás, vagyis a legtöbb ember feleslegesen halmozza fel az élesztőkészletet, ami egy idő után rájuk fog romlani. Az egyik éjjel-nappali boltnál fedeztük fel, hogy kaptak élesztőt, mivel kiírták egy papíron – mi naivan délután mentünk be, de a boltos jelezte mosolyogva, az már aznap délelőtt elfogyott pillanatok alatt.

A Budafoki Élesztőgyárat is rengetegen zaklatták kérdésekkel a vásárlók, így a végén már kénytelenek voltak Facebookon reagálni mindenkinek:

Miért nem gyártanak többet? Állítsanak be még egy műszakot!
Gyárunk folyamatos műszakban működik, 24 órában, hétvégén is, ünnepnapokon is gyártunk. Abban az esetben tudnánk még egy műszakot beiktatni, ha a nap 36 órából állna Minden üzemnek van egy kapacitása, a 100 százalék nem lehet 120 százalék. Az élesztőgyártáshoz is, mint bármely termékgyártáshoz, idő kell.

Miért nincs élesztő a boltok polcain?
A probléma összetett. Először is, számos import termék, legyen az friss vagy szárított élesztő, eltűnt a hazai boltok polcairól, hiszen a pánikvásárlásnak köszönhetően egész Európában élesztőhiány van. Ahogy fentebb írtuk, mi gyártunk és szállítunk, minden olyan kereskedelmi egységbe, ahová eddig is szállítottunk. Nem a megszokott mennyiséget, hanem annak a többszörösét. Sőt, hogy valamelyest csökkentsük a termékhiányt és segítsünk a kereskedelmi partnereinknek kielégíteni a vásárlói igényeket, piacra dobtuk az eddig sütőiparnak gyártott 500g-os kiszerelésű termékeinket.

– válaszolgatott a cég a Facebook oldalán.

Az áruházláncok is jelezték, hogy a boltok polcairól percek, órák alatt tűnik el az a mennyiség, ami eddig akár egy-két hétre elegendő volt. Igazából a megoldáshoz nekik is lépniük kellene, vagyis meg kellene szabniuk, hogy mennyit vihetnek belőle haza az emberek.

Néhány hete Dániában egy remek ötlettel szabtak gátat a kézfertőtlenítők elhordásának. Annyit vihettél haza, amennyit akarsz, azonban ha csak egy kézfertőtlenítőt vásárolt a vevő, akkor az normál árban 40 koronába került, ha már kettőt, vagy többet, akkor onnantól kezdve darabja 1000 korona, vagyis nagyjából 47 ezer forint volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás