promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása a világ hét természeti csodájának egyikébe – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt felkereste Hanoi városát.

Utazási tanácsadónk legutóbbi írásában azt mutatta be, hogy milyen a kambodzsia „Pókfaluba”, valamint ellátogatott a khmer kultúra bölcsőjéhez.

„Hosszú és nagyon mozgalmas hétvégén vagyok túl. Nem is tudom, hogy hol kezdjem....

A hétvégét megelőző éjszakán ellátogattam a piacra, ahol is egy fantasztikus látványkonyha tárult elém. Ezen kívül láttam lótuszvirág farmot és egy »selyemfalut«, ahol megismerkedhettem az igazi selyem készítésével. Majd ezután következett az étkezés, amit az ananános rizs és a kígyó-hal kombó koronázott meg.

Másnap következett a világunk hét természeti csodája közé nagy egyetértésben beszavazott Ha Long-öböl, ami nem véletlenül lopta be magát oly sok ember szívébe. Ez, a gyakorlatilag minden időjárási körülmény között egyformán festői, káprázatos formáival és színeivel szinte egyedülálló földrajzi tünemény valóban páratlan a maga nemében. A fényviszonyok függvényében türkizkéktől a méregzöldig változó színekben pompázó tengerből mészkősziklák emelkednek ki, fejükön zöld bozótos növénykorona, némelyikük lábánál még homokos tengerpart is akad. Az időjárás nem volt épp kedvező, de sebaj, itt lenni mindig maga a csoda.

Ezután gondoltam egyet és egy hanoi családhoz mentem el, akik egy lakáskonyhát üzemeltetnek, és zseniális vacsorát szolgáltak fel: az elmaradhatatlan tavaszi tekercs, papaya saláta, valamint az örök kedvenc a hot-pot, most a tenger gyümölcseivel.

A következő nap pedig felfedező útra indultam abban a városban, amit nagyon szeretek. Hanoi-nak merev, szigorú szabályai vannak, de mégis olyan fantasztikus magával ragadó hangulata van az óvárosnak, ami páratlan a világon.

Az első állomás, amit felkerestem az a Ba Dinh tér és az a fölé magasodó Ho Chi Minh, a modern Vietnam alapító atyjának mauzóleuma. Ezen a téren nyilvánította Ho Chi Minh elnök 1945. szeptember 2-án függetlennek Vietnámot. Itt található a hatalmas márvány mauzóleum, melynek hűtött termében őrzik az 1969-ben elhunyt, Ho Chi Minh elnök bebalzsamozott testét. A mauzóleum szomszédságában található az a ház, ahol Ho 1945 nyarán lakott. Itt tanulmányozta az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatát és írta a beszédét.

Egy rövid sétára található az Egylábú pagoda, mely egy erődhöz hasonlít. Az épületet egyetlen betonoszlop támasztja alá, távolról úgy néz ki, mint egy lótuszvirág szárral együtt. A pagodát Ly Thai Tong király látomása alapján építették.

Majd egy helyi étteremben megkóstoltam néhány igazán kiváló vietnami ételt.

Amit még mindenképpen ki kell emelnem, hogy a városban járva kihagyhatatlan a Konfucius-templom mintájára épült Irodalom temploma, ami az UNESCO Világörökségének oltalma alatt álló citadella. Ha még nem fáradtunk el, akkor keressük fel a Hoan Kimle-tavat, majd megnézhetjük a vonat utcát. Ennek az utcának az a különlegessége, hogy a kávézók ölelésében megy a vonat reggel és este.

Az tagadhatatlan, hogy ebben a városban nem lehet unatkozni”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás