promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet a turisták már nem vehetnek többé füvet Amszterdamban
Borítókép:  NATHALIE MAGNIEZ / AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még csak fontolgatják a lépést, mert ezzel ismét utat engednének az illegális dílereknek.

A többség csak piálni és szívni jár Amszterdamba (főleg utóbbi), ezzel pedig kezdik élhetetlenné tenni a várost a helyiek számára. A látogatók mozgatják is a fűpiacot, mert mindig jól felszerelkeznek a caffe shopokban.

Ezzel persze a dílerek száma gyakorlatilag nullára csökkent, de Hollandia fővárosa így tele van beszívott turistákkal. A vezetésnek is kezd kicsit elege lenni, hogy olyan az egész, mint egy megsokszorozódott itthoni bulinegyed, ráadásul az egész várost a marihuánával azonosítja a többség.

Az 1,1 millió embernek otthont adó Amszterdam évente több mint 17 millió látogatót vonz, ami egyre fenntarthatatlanabb. A The Guardian rámutat a cikkében, hogy a brit látogatók 33 százaléka csak a caffe shopok miatt teszi be a lábát a városba.

A megkérdezettek 11 százaléka például már nem is jönne többet, ha tilos lenne a kannabisz vásárlás. A fű vásárlásának tiltása a turisták számára elég drasztikus lépés, de már gondolkoznak azon, miképpen lehetne valahogy csökkenteni a drogfogyasztást.

Az összes nemzetiséget vizsgálva 40 százalékuk mondta azt, hogy nem használna füvet, ha egy ilyen tilalmat bevezetnének, 18 százalékiuk meg találna más módot a drog beszerzésére. Ötből egy ember természetesen trükközne, és megvetetné mással a caffe shopokban a gyomot.

Azért a turisták nagy része még mindig azért érkezik, mert a bulik mellett kíváncsiak a város bájára, történelmére, és a nevezetességekre is.  

Victor Everhardt, a gazdasági ügyekért felelős polgármester-helyettes közben bejelentette, hogy kitiltják a városnéző túrákat a híres piroslámpás negyedből, mert helytelennek tartották, hogy a szexmunkásokat úgy mutogassák, mint valami látványosságot. A negyeden 115 vezetett túra halad át, és a látogatók többsége vissza is él a helyzettel: zaklatják az ott dolgozókat, fényképeket készítenek beleegyezés nélkül.

A városi tanács azt is megszavazta, hogy a túrák méretét 15 főre korlátozzák, és megakadályozzák őket abban is, hogy megálljanak forgalmas helyeken, például keskeny hidakon, otthonok előtt, valamint üzletek és éttermek bejáratánál nyitvatartási időben. A szabálysértők 190 eurós bírságot könyvelhetnek el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás