promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása az Angelina Jolie főszereplésével készült Tomb Raider helyszínére – galéria
Borítókép:  Angelina Jolie, a Tomb Raider főszereplőjeként. Forrás: AFP.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt ellátogatott a kambodzsai khmer kultúra kialakulásának bölcsőjéhez.

Utazási tanácsadónk legutóbbi írásában arról számolt be, hogy ellátogatott a kambodzsai „Pókfaluba”.

„Kambodzsa legfőbb látványossága Angkor, a templomváros. Több, mint 100, Kr. u. 9-13. közötti században épült temploma a hajdani khmer uralkodók nagyságának emlékét őrzik. Érdekessége, hogy a várost a 15. század körül lakói elhagyták, és a trópusi vegetáció által benőtt és elrejtett együttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé a francia természettudós, Henri Mouhot, aki talán nem is gondolta, hogy milyen kincset adott a világnak.

A IX. és XIV. század közötti khmer birodalom virágzó civilizációja ma már világörökségünk része. A sokáig elfelejtett város vagy birodalom környékén egy hatalmas, 140 kilométer hosszú és 30 kilométer széles tó fekszik, ami meghatározó volt a khmer kultúra kialakulásának szempontjából, hiszen egész évben lehetett itt rizst aratni és a terület halakkal is bőven ellátta az embereket.

Ezen a helyen forgatta Angelina Jolie a Tomb Raider című filmet. Bár a film a látványeffektek széles tárházát alkalmazza, és Angkor más-más templomaiban forgatott jeleneteket szabadon keveri, a forgatás fő helyszíne a sejtelmes épületegyüttese volt.

A kőépítészet egyik csúcsa Angkor, ahol vakolat nélkül iszonyú pontossággal faragott köveket raktak egymásra, hogy aztán szobrokkal burkolják be azokat. Angkor meghatározó vallása a hinduizmus és a buddhizmus volt. Könyvtárak, templomok és szentélyek működtek benne. Egy vallási élet központja lehetett, amelynek ma már nyomaiban sincs folytatása”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás