promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása a Fehér és Kék templomhoz, valamint a thaiföldi hegyi népekhez – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt most azokat a thaiföldi hegyi törzseket kereste fel, akiket nem igazán ismernek a turisták.

Utazási tanácsadónk legutóbbi írásában arról számolt be, hogy egy olyan thaiföldi gejzírhez látogatott el, amelynek főzőfunkciója van.

„A Fehér templomot, vagyis a Wat Rong Khun-t a modern kor csodájának tartják egész Ázsiában. A templom lélegzetelállító kortárs buddhista templom, melyet teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal raktak ki. Az épületet a thaiföldi »Gaudi”-ként is emlegetett Chalermchai Kositpipat tervezte. A templom minden pici részlete jelentéssel bír és a látogatót arra ösztönzi, hogy elmélyedjen az egyes buddhista tanításokban. A Fehér templom fő épülete (az Ubosot) egy kis tó feletti hídon keresztül közelíthető meg. A híd előtt van egy kör alakú tér, ahol a mélyből kezek nyúlnak felfelé, a vágyak szimbolizálásaként. Ez a terület ábrázolja az emberi szenvedést és a poklok poklát.

A templom megtekintése után egy könnyed ebédet fogyasztottam el, a helyi »újházi tyúkhúslevessel«, és az elmaradhatatlan mangó sticky rice-szal.

Majd jött a Chiang Rai kék temploma, ami még kevésbé ismert az idegenforgalomban, hiszen a közelmúltban fejeződött be, de kétségtelenül egyre inkább híressé válik, és egyre több ember látogat majd ide. A Kék templomot, Putha Kabkaew úr hozta létre, aki a híres Fehér Templom építőjének a tanítványa. A jelenlegi templom helyén egy 80-100 évvel ezelőtt elhagyott templom romjai álltak. 1996-ban a falusiak úgy döntöttek, hogy ide egy buddhista templomot építenek. A templom egy hat hektáros területen fekszik, az építkezés végül 2005 októberében kezdődött. A hátsó rész előtt álló Fehér Buddha 2008-ban, míg a főcsarnok, csak 2016. január 22-én fejeződött be. Egész egyszerűen gyönyörű!

Természetesen kék templomhoz kék fagyi dukál, majd a legjobb kávét kóstoltam meg a belvárosban. Vacsorámat pedig a kedvenc éttermemben fogyasztottam el, ami seafood curry és az isteni finom rákos tom yum leves volt kókusz darabokkal, majd még a kedvenc árusomnál vettem egy a nutellás/banános rotit is.

A következő nap felkerestem a hegyekben lakó embereket, akik egy csodálatos völgyrendszerben laknak. Az öt hegyi nép falujában összebarátkoztam a hegyi törzsekkel, akik rendszerint saját hagyományos népviseletükben fogadják a turistákat.

Lahu, Lisu, Palong, Akha, Karen lakta hegyi falvak népei vonatkozásában egy dolog garantált: a sokszínű emberek barátságos hangulata”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás