promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zsolt utazása Thaiföld ősi fővárosába – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt Thaiföld egyik ősi városát kereste fel.

Utazási tanácsadónk megérkezett Bangkokba, de most nem Thaiföld fővárosára kiváncsi, hanem az ország északi részére.

„Thaiföld egyik UNESCO Világörökségi értéknek számító látnivalója a régi főváros: Ajutthaja. Az 1350-ben alapított városnak, Sziám egykori fővárosának az 1700-as évekre már több mint 1 000 000 lakosa volt, így az akkori világ legnagyobb városai között tartották számon. Egykori gazdagságára ékes bizonyíték a rengeteg díszes templom és sztúpa (a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja – a szerk.).

Wat Yai Chai Mongkhon: U-thong király 1357-ben építette fel a Srí Lankából visszatért szerzetesek otthonául. Ami később a legfelső pátriárka székhelyévé vált, és szinte valamennyi ayutthayai király felkereste tanácsokért a vezetőt.

Ezen a területen található a város legnagyobb sztúpaja is, amelyet Naresuran király győzelmét megörökítendő építettek az utódok. Ez volt Ajutthaja egyik legfontosabb temploma, ahol a Buddha ereklyéket tartották. A leírások szerint a 14. században épült a templom. A fő torony (prang) még évszázadokkal ezelőtt összeomlott, később restaurálták, de 1991-ben ismét összeomlott. Napjainkban már csak az alapok láthatóak, viszont ebből is kiszámolható, hogy a város egyik legmagasabb tornya volt itt.

A templom nevezetességét ma már az a Buddha fej adja, amit körbenőttek a fagyökerek”

– írta Jurák Zsolt.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás