promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utazás a vad szelek birodalmába: íme a világ legszebb szélmalmai
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Némely ilyen épület csodás atmoszférát teremt maga körül: a végtelenben magasodva, az ég felé csúcsosodva lenyűgöző látványt nyújtanak a kikapcsolódni vágyóknak.

A holland Kinderdijk-elshouti malomrendszer 1997 óta tagja az UNESCO világörökségi listájának. Nem véletlenül nyert felvételt a világelitbe, hiszen igazán romantikus helyen állították fel. Kis híján háromszáz éve ontja magából a nyugalmat az egykor még háborgó vízfelszín mentén. Az itt emelt malmok egykoron a biztonságért feleltek, azért emelték őket, hogy szárazon tartsák az árterületet. A környék bejárható biciklin, túrázás keretében, de még egy könnyed sétahajózásra is elcsábulhatunk, ha úgy tartja kedvünk. 

Kép: Pixabay.com

Spanyolország szívében, Kasztíliában ámulatba ejtő malmokat húztak fel az önmagában is mesébe illő miliőben. Ha Kasztília, akkor Don Quijote, asszociálhatunk teljesen jogosan a fiktív hősre, aki útja során kissé összeakasztotta bajszát a szélmalmokkal, miközben a lovagiasság eszméjét szerette volna újra életre kelteni. Ha szeretnénk a malmokra fókuszáltan meglátogatni ezt a pazar vidéket, Orgaz városából indul egy útvonal, melyet a híres regény főszereplőjéről neveztek el, és direkt módon érinti a legszebb építményeket.

Kép: Pixabay.com

A Lassithi-fennsík nyújt otthont Kréta legszebb rommalmainak, amelyek a terület védjegyévé is váltak az idők során. Huszonnégy szinte ugyanolyan szélmalom díszíti a tájat, melyeket eredetileg a gabona finomra őrlésére használtak az itteni lakosok. A mediterrán hangulattal fűszerezett idill mellett itt igazán hangsúlyos a velünk együtt öregedő történelem is.

Kép: Pixabay.com

A Mykonos-szigetek malmai igazán tündöklően csillognak az Égei-tenger partján. Ide akár hosszabb kiruccanást is érdemes tervezni. Ezeket a szélmalmokat még a velenceiek építették, napjainkra a szigetek szimbólumaivá váltak.

A Tési fennsíkon lévő szélmalmok igazi hazai kedvencek, Magyarország legszebb malmai a Bakonyban vannak, és nagy előnyük, hogy relatíve könnyen megközelíthetők. Az építmények szép állapotban maradtak ránk, pedig már nem fiatalok. Az egyik 1924-ben, míg a másik malom 1840 környékén épült.

Kép: Pixabay.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás