promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy misztikus virág, amely kereszténnyé tette a dél-amerikai indiánokat
Borítókép:  Pixabay.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A golgotavirág egy csodaszép kis növény, amely igencsak nagy népszerűségnek örvend hazánkban, és persze a nagyvilágban is. Népszerűségét főképp különleges virágjának köszönheti, amely virágzáskor különös látványt nyújt. A misszionáriusok pedig elképesztő szimbolikát tulajdonítottak neki. Talán kicsit túl is tolták.

A golgotavirág már csak olyan szempontból is különleges, hogy rengeteg vallási szimbolikával bír. Tudományos elnevezése  a „passiflora”, és természetesen ez sem véletlen. 

Az elnevezés a passióra, azaz Jézus Krisztus szenvedéseire utal.

A nevet a spanyol misszionáriusok adták neki, merthogy azt tartották, hogy a golgotavirág a dél-amerikai indiánok megtérítésére hivatott. Érdekes párhuzamokat hoztak,

miszerint 10 sziromlevél a 10 apostolt, a porzószirmok a drótra emlékeztető megjelenés miatt a töviskoronát, az öt sebet pedig az öt szélső porzószál, a szív alakzatú magok magát a szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok pedig a korbácsokra utalnak.

Gyümölcsét passiógyümölcsnek vagy maracujanak nevezik. Gazdag A-vitaminban, továbbá foszfort, vasat és kalciumot is tartalmaz. Remek alapanyag desszertekhez vagy üdítő koktélokhoz is, így magunk is könnyedén elkészíthetjük.

Kép: iheartkatiecakes.co.uk

    Hasonló tartalmak
    Galéria - Van képünk hozzá
    Színes
    Tech & Tudomány
    Helyi Hírek
    Időjárás