promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ünnepi receptek: főszerepben a szilva és a mák

Ünnepi receptek: főszerepben a szilva és a mák

Borítókép:  Flickr
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Ha nincs ötletünk, mivel készüljünk a karácsonyi időszakban, ajánlok néhány ínycsiklandozó receptet.

Gyorsan elkészülő ételekkel lephetjük meg karácsonykor a családot!

Szilvaleves
Hozzávalók:

  • 2 üveg szilvabefőtt
  • 1 db citrom leve
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 2 dl kókusztejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkás kanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítés: A szilvabefőtteket 0,5 liter vízzel feltesszük főzni. Beletesszük a fűszereket, a cukrot, a citromlevet. A pudingport elkeverjük kevés vízzel, majd beleöntjük a levesbe. Végül behabarjuk a tejszínnel.

Pulykarizottó
Hozzávalók:

  • 40 dkg kis kockára vágott pulykamell
  • 10 dkg kis kockára vágott pulykasonka
  • 2 db apróra vágott lilahagyma
  • 0,6 dl olívaolaj
  • 40 dkg rizs
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • 30 dkg zöldborsó
  • 20 dkg reszelt füstölt sajt
  • só, őrölt bors

Elkészítés: 0,5 dl olajon megpirítjuk a hagymát és a pulykahúst, fűszerezzük, majd rátesszük a sonkát. Puhára főzzük. Egy kevés olajon átpirítjuk a rizst, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk, majd amikor félig puha a rizs, hozzátesszük a zöldborsót és a petrezselymet. Amikor kész, összekeverjük óvatosan a pulykaraguval. Meleg vízbe mártott merőkanállal tálaljuk, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

[[cikk]]

Zelleres burgonyasaláta
Hozzávalók:

  • 50 dkg héjában főtt burgonya felkockázva
  • 30 dkg főtt zeller felkockázva
  • 3 db lilahagyma felszeletelve
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 1 kávés kanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 késhegynyi őrölt köménymag
  • 1 csokor aprított zeller zöldje

Elkészítés: Egy salátás tálba tesszük a főtt zöldségeket és a hagymát. A fűszerekkel annyi páclevet készítünk, hogy ellepje. A tetejét a zeller zöldjével díszítjük. Elkészíthetjük előző napon is, hogy összeérjenek az ízek.

Gubancos mákos torta
Hozzávalók:

  • 12 db vajas kifli felkarikázva
  • 4 db tojás
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 liter tej
  • 2 dl folyékony édes tejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 db alma vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kiskanál margarin

Elkészítés: A tejet a tejszínnel megmelegítjük, beletesszük a citromhéjat, és a tojássárgákkal simára keverjük. A kiflikre öntjük, majd belekeverjük a cukorral elkevert mákot. Egy tortaformát kikenünk margarinnal, megszórjuk a morzsával. Beleöntjük a mákos keveréket. Az almaszeleteket megforgatjuk fahéjas vaníliás cukorban. Körben ráhelyezzük a torta tetejére. 180 fokon 15 percig sütjük légkeveréses sütőben. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Kivesszük a tortát, és a tetejére simítjuk könnyedén. További 10 perc alatt készre sütjük.