
Az adventi időszak kezdetével párhuzamosan, a karácsony közeledtével mindenkin úrrá lesz az ünnepi láz. Ilyen ünnepi láz önti el Drezda minden szegletét, és lakóinak szívét decemberben a gigantikus méretű stollen, más néven a drezdai kalács nagyszabású elkészítésekor és különleges szervírozása alkalmából. Nem mindennapi látványosságban lehet része annak, aki Drezdába látogat a nagy eseményre!
Minden évben elmaradhatatlan rendezvény a nagy stollen fesztivál! A drezdaiak egyik kedvence vonul fel ilyenkor nagy csinnadrattával, zenés-táncos kísérettel az utcákon.
Képzeljünk csak el egy négy méter hosszúságú és egy méter magasságú süteményt, amit egy külön kocsin húznak.
Aki nem tudja elképzelni, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy zajlik egy ilyen stollen fesztivál, az kukkantson be a videóba:
A stollen végül beteljesítve saját sorsát a városi felvonulás végső állomásán, a karácsonyi vásárban feldarabolják, és átadják a lakosoknak. Amúgy a legelső ilyen fesztivált 1994-ben rendezték, sikere azóta is töretlen, idén immár a 25. alkalommal gyűlnek össze a kalácsrajongók Drezdában, ahol december 31-ig rengeteg helyi cukrászdában és kávézóban belefuthatunk a stollenbe.
Azoknak a kedvéért, akik szeretnének kiszakadni a megszokott ízek világából és a hagyományos bejglit, zserbót valami elrugaszkodott, különleges ízvilágra cserélnék, azoknak szeretnénk kedveskedni a stollen receptjével, mert ha Drezdában mindenki imádja,
miért ne aratnánk le a babérokat vele a rokonság körében, hazai pályán mi is?!
Hozzávalók, amire szükségünk lesz:
Az alapokon túl persze ízlésünknek megfelelően szabadon engedhetjük a fantáziánkat is. Tehetünk bele kandírozott narancsot, citromkockákat, mazsolát, esetleg mandulát, de akár diót vagy mogyorót is. Ahogy jól esik. Pluszban pedig ne felejtsük el a nyújtáshoz szükséges kevéske lisztet és a süti tetejére szánt olvasztott margarinos porcukros keverékkel.
Így készítsük el a drezdaiak kedvenc kalácsát: