Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ha hangos zene szól az étteremben, akkor többet eszünk?

Ha hangos zene szól az étteremben, akkor többet eszünk?

Gasztro & Tourism

Ha hangos zene szól az étteremben, akkor többet eszünk?

Gasztro & Tourism

CST - 2019.09.08. 14:14

Kutatták, vizsgáltak, majd végül megírták egy tanulmányban, hogy nagyobb zaj hatására többet és gyorsabban eszünk.

A hangos zene hatására gyorsabban kezd el verni a szívünk, és nő a stressz-szintünk is, így egyre gyorsabban, egyre több ételhet szeretnénk hozzájutni. Ráadásul a vizsgálatok szerint az erősödő zajok közepette előszeretettel nyúlunk az egészségtelenebb kajákhoz.

A kutatók egy stockholmi kávézóban végezték a felmérést, a nagy teszt alatt 20 százalékkal több vendég döntött a trash-szerű ételek mellett, a hely forgalma mindeközben 10 százalékkal nőt. Mindezt úgy, hogy mást nem változtattak, csupán jól feltekerték a decibeleket. A konklúzió az volt, hogy magasabb zajszint esetén inkább cukrosabb, szénhidrátokban gazdagabb ételeket választunk, amelyekkel több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és többet is eszünk belőlük.

A kutatás azt is bizonyította, hogy a túl hangos zene mellett kevésbé érezzük az ízeket. Ez lehet a magyarázat arra is, hogy a repülőn fogyasztott ételeket általában ízetlennek mondják az utasok.

A zene és az étkezés kapcsolatára felcsavarodott tudósok korábban is végeztek már felméréseket arra vonatkozóan, hogy egyik hogyan befolyásolja a másikat. Többek között megfigyelték azt is, ha klasszikus zene szól a hangszórókból, az emberek – sutba dobva a megszokottat – hajlamosak drágább ételeket választani.

Borítókép: Independent.ie

Legolvasottabb hírek