promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre elkészítettük Elek Zoltán mikrós pizzáját
Borítókép:  Torony
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szívvel-lélekkel raktuk össze a világ egyik legjobb mikrós pizzáját. A mester tud valamit, mert senki sem mondta rá azt, hogy egy falat trágyát lapátolt volna be az arcába.

Vagy csak mi voltunk túl jók? Nem hinném, mivel ahogy a fent látható képen kitűnik, nem sikerült olyan ínycsiklandozó fogást összehozni, ahogy Elek séfé kinéz, akinek már saját rajongótábora van. Ezt főleg annak köszönheti, hogy a több mint egymillió feliratkozóval rendelkező Videómánia elkezdte tolni a hobbiszakácsot, aki sose vágyott Michelin-csillagra. Csak nehogy Elek a végén lenyomja Dancsót feliratkozókban.

Elek amúgy már ki is jelentette, hogy nem követ recepteket, egyszerűen abból rakta össze a magyaros pizzát, amit talált a konyhában, és nála aztán mindig kell legyen egy kis házi szalonna meg kolbász.

„Nagyon örülök ennek, hogy sok néző kipróbálta, és ízlett nekik. Nem receptből készítettem. Én abból próbálta jó pizzát készíteni ami konyhába volt. Boltokban lehet venni pizza tésztán, trappista sajt, kolbász, szalonna , hagyma, és még sok mindennel lehet hozzá adni. Ki mivel szeret... Pizzához legjobb lenne házi kolbász és szalonna.”

De akkor már jöjjön még pluszba a mindig kedvenc kommentem a pizzás videóhoz:

„feleségűl vesszlekk egéssznap ijen fínóm pidzákat kellesz majdant sütnőd nekem tedisznó.”

Mi majdnem mindenben hűek maradtunk a recepthez, még házi kolbászt és házi szalonnát is szereztünk. Pusziltatjuk a hentest, mert a kolbit mindenki dicsérte. Ennek örömére itt van neki a kolbi című szám a Belgától.

Miben tértünk el? Nem Kalocsai pizzakrémet tettünk a pizzára, mint Elek séf. Egyszerűen nem kaptunk sehol sem a környéken az egyetlen flakonos fajtából. Nem tudunk a mester nyomába érni, már mondtam, de ez a változtatásunk azonban bejött.

A Mindmegette tesztelte a pizzakrémeket, és a hat kipróbált versenyzőből a kritikusok az utolsó helyre sorolták a Kalocsait, méghozzá azért, mert ehetetlenül sósnak titulálták. (Elek séf inkább sósan főz.) Ha még ez keveredett volna a füstölt szalonnánkkal, akkor minden kóstolónk azt mondta volna, hogy nem rossz ez az Elek-féle mikrós, de marhára sós. Így is volt olyan, aki kiemelte a sósságot, de hát rögtön rávágta, hogy a bolti pizzakrémtől van ez.

Végül Sparosat vettünk, ami ezüstérmes lett a teszten. Megkóstoltam magában, és valóban nem borzalmas. Persze életemben először és utoljára vásároltam ilyesmit. Bőven nyomtunk rá a két adag pizzára, de még mindig maradt. A hűtőben van, lehet érte jelentkezni.

Zoltán ki is jelentette, hogy a „pizzakrímet” ő nem hagyná ki. Tényleg nem is szabad. Egyszer csináltunk pizzát szósz nélkül részegen, és olyan kemény lett, ha fejbe vágtam volna vele valakit, az megpusztul. A gyilkos fegyver a szósz nélküli pizza.

Ezután követtük pontról pontra Zoltán lépéseit. A szalonnát is elősütöttem, és bár a képen nincs rajta a hozzávalók között, de raktunk rá vöröshagymát. A kolbászt, akár csak a mester, nem a sajt alá rejtettük, hanem a tetejére tettük. Már lelkileg fel voltam készülve, hogy szét fogja barmolni a mikrót, és lehet majd takarítani, de ez csodálatomra nem történt meg.

Most jött a rettegett pont, vagyis a sütés. Elek teljesen jól mondja, hogy ki kell tapasztalni a mikrohullámú sütőt. A miénktől nem féltünk, mivel egy bivalyerős 1000 wattos Samsunggal rendelkezünk, a tésztánál meg azért esett a választás a Vitára, mert ennek a hátulján mikrós időt is adtak meg, míg a Sparos elősütöttnél nem.

Amúgy át is böngésztem miből állnak ezek a lapok, és azért van benne tartósítószer, méghozzá E282, vagyis kalcium-propionát. Ezt arra használják, hogy ne penészedjen meg idő előtt a tészta, és a baktériumok szaporodását is gátolja. Megtaláljuk az előrecsomagolt kenyerekben is amúgy. Veszélytelennek számít, és nincs ismert mellékhatása. Legalábbis nem kellene, hogy legyen, ha csak nem reggelire ebédre és vacsorára is ilyet tolunk minden nap. Jaj, még jó hogy Elek séf nem velünk lakik, mert lehet megtörténne.

De süssük már a pizzát! Sütöttük is, és de jó, hogy egy felet betettünk tesztelésre. A Vitánál 850 wattnál 5 perc sütési időt adtak meg. Elek séf maxon szokta 3-4 percig sütni az övét. Mi az első próbálkozásunkat kicsivel több, mint 6 percig sütöttük. Nem volt tapasztalatunk ebben, és Sziki barátom is jelezte, hogy tegyük még vissza kicsit. Érthető, nem akartunk nyers tésztával elindulni kóstoltatni.

Szegény tésztának ez lett a végzete, mert a 6 perc túl sok volt, és a tészta baromira kemény és ropogós lett. Egy perc bizony ennyi számított neki 1000 watton. A maradékot már 5 percig tettük csak be, és így lett a legjobb.

A tészta puha maradt, de a fogyasztható kategóriában. Nem éreztünk benne nyers ízeket. Viszont ez a mikrózós állag számomra atomborzasztó volt. Sziki annyira még nem is húzta a száját, mert hozzá van szokva az ilyenekhez, de maradjunk annyiban, hogy rábólintott, hogy korrekt és ehető. (Amúgy egy tükörtojást se bíznék rá, az hétszentség.)

A mi véleményünk egy dolog, de jönnie kellett a fő kóstoló tábornak, vagyis nektek. Az egyik kocsmasorhoz vettük az irányt, ahol az emberek a sok sör és feles után ki voltak éhezve a pizzára, de fiatalokkal teli parkban, vagy buszmegállóban is etettük a népet.

A többség ismerte az Elek Zoltán-féle YouTube csatornát, vagyis a Video Infó 1-et, így nem volt kérdéses, hogy mindenképpen megkóstolják a recept alapján készült fogást, amit maguktól biztosan félnének kipróbálni.

Fel kellett osztani a tálcát, és a túlsültet félretenni. Nem volt népszerű, valaki úgy jellemezte, mintha 3 TUC snacket összeraknál, de le is ropizták páran. A TUC kijelentést tett fiatalembert majdnem meg is fullasztottuk a száraz tésztával. Még jó, hogy volt kéznél ital.

Egyértelműen jár a dorgálás nekünk, mivel jócskán átléptük az Elek Zoltán által megadott határokat. A séf egy gyengébb teljesítményű mikróban is csupán 3-4 percig süti a tésztát. Ha ennek még odapakolunk, akkor ropis lesz. Persze ha így szeretjük, akkor mindig dobjunk rá egy plusz percet.

Egyetlen elvakultabb emberünk volt, aki tényleg szokott a mikróban pizzát sütni, de azoknak se volt bajuk vele, akiknek életében nem jutna eszébe 5 perces mikrós pizzát enni.

De talán az a kóstoló foglalta össze a legjobban, aki azt mondta:

„Egyáltalán nem sz*r, pedig tök sz*rra számítottam.”

Egy szerencsétlen lelket még le is tereltünk a helyes útról, akinek a vegetáriánus barátnője csak nézett egyet, amikor bejelentette a pasija, hogy ő lehet fog mikrós pizzát enni innentől. Amúgy több vegával is találkoztunk, és mindenkit sikerült rávenni arra, hogy csak a tésztát kóstolják meg.

A pizzán persze mindenki érezte, hogy nem látott rendes sütőt, csak mikrót, de még így se akartak belekötni az állagába. Igazából Elek Zoltánnak jár a dicséret, mert hiába mikrós pizza ez, de tökéletes ízharmóniát teremtett a felétekkel. Mondjuk a hagyma, paprika, szalonna, kolbász, trapista sajt ötösbe hogyan is lehetne hibát találni?

Nem tudom a Kalocsai pizzakrém mennyire befolyásolta volna a kóstolást, de ahogy fent írtam, ott biztos rengetegen panaszkodtak volna a sósságra. Persze az is benne van a pakliban, hogy ha túl vagy 4 sörön, és valaki odamegy hozzád egy tálca pizzával, akkor jóhogy megkóstolod, és még lehet akkor is jól esik, ha bűnrossz, azonban ezt én nem éreztem befolyásoló tényezőnek.

A lényeg, hogy működik-e a Video Infó 1-es mikrós pizza? Lehet soha az életben nem fogod elkészíteni, de működik, és ehető.

A saját véleményem az, hogy ha egy átbulizott éjszaka után valaki ezzel várna, hát nem dobnám ki a kukába. Viszont másnaposan vacsorára? Nyeh, az már úgy lehet, hogy nem. Tejfölös alappal, vagy rendes házi pizza szósszal sütőben elkészítve meg nem rossz dolog a pizzalap, és még úgy is elő lehet venni néha, hogy van benne egy kicsi kalcium-propionát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás