promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy sikere lett a 40 év után nyitott dunai strandnak Budapesten
Borítókép:  A Duna-strand a Római-parton egyelőre teszfürdőzés helyszíne volt Budapesten (ReCity Magazin)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A vízminőség kiváló a Dunában Budapesten is, így szombaton újra lehetett strandolni a folyóban a fővárosi szakaszon. A Római-part lett a tesztfürdőzés helyszíne, jövőre hivatalos szabadstrand épül itt. 

Negyven éve, 1973-ban szabadott utoljára fürdeni hivatalosan a Dunában Budapesten, a megromlott vízminőség miatt utána évtizedekig nem engedték. Mi tagadás, azt, hogy koszos a Duna, közelről lehetett érezni, sok helyen egyszerűen büdös volt, a nagy horgászok tapasztalai is azt mutatták, hogy a halak is büdösek már, pedig volt olyan köztük (például édesapám), aki

a Római-partól Lágymányosig sétálva végighorgászta itt örömmel az egész napot, ha tehette. 

Az elmúlt években megjelentek illegális és legális úszók a Kopaszi-gátnál, a Lágymányosi-öböl vize viszont más tészta. Ugyanis (alacsonyabb vízállás esetén) nem közvetlenül a Dunából kapta a vizét, hanem a gát alatt megszűrt víz jut bele elsősorban, jóval tisztább állapotban.

Így triatlon-világbajnokságot, világkupát is lehetett benne tartani, 2010-től kezdve, ez lett volna a legális része az itteni úszásnak. 

A következő években aztán a vízminőség a folyóban is olyan lett, hogy Budapest közepén Duna-átúszást is rendeztek, de strand mint olyan nem létezett. Egészen szombatog, amikor (egyelőre egy napra)

teszfürdőzést tartottak a Római-parton, többezer tesztfürdőző részvételével. 

A vízminőség kiváló. A Város és Folyó Egyesület és a Fák a Rómain Civil csoport közösen szervezte meg az eseményt, a civil összefogás öt nap alatt épített itt ki alkalmas állapotokat. Az óbudai önkormányzat 2020-ban hivatalos szabadstrandot épít a Rómain.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás