Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Halállista: állatfajok, amelyek kipusztulnak, mert megesszük őket

Halállista: állatfajok, amelyek kipusztulnak, mert megesszük őket

Gasztro & Tourism

Halállista: állatfajok, amelyek kipusztulnak, mert megesszük őket

Gasztro & Tourism

Promotions 20:10

Sokszor a határtalan ínyencség juttal el állatfajokat a kihalás szélére, nem is akármilyeneket. A lista a hosszúsága alapján is bántó, apró énekes madarat is találunk rajta, de az éneklő indrit is irtják. Az orvvadászat és az erdőirtás is nagy veszélyt jelent rájuk nézve.  

Döbbenetes halállistáról készült összeállítás: olyan állatfajokról, amelyek emberi fogyasztás miatt pusztulnak ki, sok esetben ráadásul úgy, hogy a mohóság van a háttérben. 

A kerti sármány nevű apró énekesmadarat armagnac-ban pácolják, olajban kisütik, szinte teljesen kihalt. 

Magyar Konyha Online írása alapján húsz éve tilos rá vadászni Franciországban, de az állomány a 16 százalékára esett vissza. 

Ha az emlősöket nézzük, több mint 300 faj jutott a kihalás szélére. 

Lássuk a kétéltűeket. A majdnem két méterres növő kínai óriás szalamandrának, a világ legnagyobb kétéltűjének lélekszáma az ötödére esett vissza az elmúlt hatvan évben. Példányonként közel félmillió forintot ér a feketepiacon, a gyógyhatása és a finom húsa miatt üldözik. Négy éve éppenséggel

egy rendőrcsapatot buktattak le, amely lelkesen fogyasztotta. 

A halaknál a másfél tonnásra is megnövő beluga tokhal a húsimádók mellett a kaviárrajongóknak lett az áldozata, meg a folyók szabályozásának. Már csak az Urálban (mármint a folyóban) és a Dunában élnek, továbbá a Kaszpi-tóban és a Fekete-tenger vidékén.

A 27 tokhalfajtából 15-nek áll rosszul a szénája. 

A lista fájóan hosszú: a tobzoska, az angyalcápa, a kínai lágyhéjú teknős, az európai angolna, a vörös colobus, az indri és a saola is nagyon rosszul áll.

Az antilophoz hasonló külsejű saolából, amely Laosz és Vietnám hegységeiben él, harminc páldány maradhatott. 

 

 

Borítókép: Az éneklő indrik a madagaszkári lemurok közé tartoznak, amelyek a világ legveszélyeztetettebb főemlősei (AFP/Dominique Delfino)