promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
137 év után építési engedélyt kapott a Sagrada Familia
Borítókép:  A Sagrada Familia építése közel 140 éve tart (AFP/Pau Barrena)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Közel 140 évvel az alapkőletétel után a  barcelonai Sagrada Familia bazilika építési engedélyt kapott a helyi önkormányzattól. Befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. Az építész a bazilika megszállottja és remetéje volt, életét neki szentelte. 

Barcelona és egész Katalónia befejezetlen csodája a Sagrada Familia. A képek alapján még nem feltétlenül nyűgözi le az embereket, akik viszont személyesen látták, egész más élményekkel térnek haza. A befejezés pedig nemsokára valóság lesz.  

Az építésért felelős alapítvány a távirati iroda beszámolója szerint 4,6 millió eurót fizetett az engedélyért,.

Az önkormányzat 172 méterben maximálta az épület magasságát és 41 ezer négyzetméterben az alapterületét.

Az építtető az engedély költségén felül tíz év alatt 36 millió eurót fizet a városnak. Ebből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen föld alatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. Négymillió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében.

Az épület alapkövét 1882-ben fektették le, Antonio Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat, amelyeknek a megszállottjává vált.

Mindent újra és újra áttervezett, 1910-től pedig felhagyott egyéb munkáival, életét teljességgel a Sagrada Familiának szentelte. Remeteként élt az építkezésen, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Ám ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

Az azóta is épülő, időközben XVI. Benedek pápa által felszentelt bazilika befejezését 2026-ra,

Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás