Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Meghalt Benke László mesterszakács

Meghalt Benke László mesterszakács

Gasztro & Tourism

Meghalt Benke László mesterszakács

Gasztro & Tourism

Promotions - 2019.06.07. 22:30

Hetven éves korában elhunyt a többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász, Benke László – írja az atv.hu.

Benke László, vagy ahogy mindenki ismerte Laci bácsi 1966-ban lett konyhafőnök a Szabadság Szállóban, majd a Tihanyi Motel, ezután a Gundel Étterem séfhelyetteseként dolgozott. 1971-ben a Sylvanus Szálló konyhafőnöke, 1972-ben Párizsban a Magyar Ház séfje lett. Hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátóipari SzK és SzKI tanára volt 18 évig, ahol „Kiváló pedagógus” kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben újra tanulni kezdett, aminek eredménye lett a mesterszakácsi, 1980-ban pedig a mestercukrászi vizsgája – olvasható a portálon.

1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1981-ben Hollandiában dolgozott. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1992-ben Mátyás Király Éttermet üzemeltette, melyet a „Legjobb Étterem” címmel tüntettek ki – olvasható a Wikipédia oldalán. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 1998-ban a „Chaîne des Rôtisseurs” lovagja. 2000-ben szakácskönyvet adott ki, ezen kívül több szakácskönyv szerzője is. Benke Lászlónak hosszú ideig saját főzős műsora is volt az ATV-n.

Benke László 2017-ben újra a gasztronómiai élet középpontjába került, ugyanis egy mikroblogon összegyűjtötték főzési szokásait. Egy lapinterjúban erre úgy reagált, hogy ő csak a hagyományokat őrzi, és már ötven éve a magyar konyhát népszerűsíti külföndön.

A mesterszakács évek óta különféle betegségekkel küzdött. Áprilisban ismét kórházba kellett mennie, mert rosszullétek gyötörték.

Borítókép: Benke László. Forrás: Facebook

Legolvasottabb hírek