promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindjárt nyolcvan éves, és 26 milllió kilométernél jár a levegőben
Borítókép:  airportal.hu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fred Finn egy gyakorló repülési őrült, élete nagy részét a levegőben töltötte. 139 országban járt eddig, s olyan sztárokkal futott össze az elmúlt hatvan évben a fedélzeten, mint Paul McCartney vagy Muhammad Ali. A Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Az évi nyolcszázezer kilométere nyolcvan évesen is megvan.

Fred Finn maga a repülő ember, aki jó eséllyel több időt töltött a gépek fedélzetén, mint a felesége mellett. Lassan hatvan éve repül, kis túlzással napi szinten, s már 1983-ban bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, miután az ő nevéhez fűződött a legtöbb repült kilométer. Repülései üzleti utak voltak, nem ő fizette őket, ám állítása szerint annál jobban élvezett minden egyes megtett kilométert.

A férfi eddig kétezerszer repült át az Atlanti-óceánon, és 718-szor ült Concorde-on. Csak Kenyában, kedvenc útihelyén hatszáz alkalommal járt. Ha minden igaz, ő az egyetlen ember a bolygón, aki huszonnégy óra leforgása alatt háromszor tette meg a London-New York útvonalat. Eddig 139 országban járt repülőgéppel.

A travelandleisure.com-nak a repülés változásairól beszélt természetesen az utas szemével.

„A légitársaságok ma az alacsony költségű repülést részesítik előnyben, s emiatt sok szolgáltatás elveszett, ami a múltban megvolt. Keskenyebbek az ülések, szűkebbek a folyosók. Minden a profitról szól, az emberek magas szintű kiszolgálása háttérbe szorult. Régen kényelmes fotelokban kaptak helyet az utasok, ma kicsi, kényelmetlen üléseken lehet utazni. Az utasokat bepréselik a fedélzetre”

– szomorkodott egy sort a múltba révedve Finn. Aki az időbeli átállásról is szót ejtett. Szerinte túlreagálják az emberek a dolgot. Ő a gépen igazítja az óráját ahhoz az időzónához, ahová tart, majd érkezés után a helyi idő szerint fekszik le este. Mire reggel lesz, nála már semmi jele az átállás okozta fizikai gondoknak.

S, hogy miképp látja az alkoholfogyasztást a gépen?

„Vörösbort szoktam fogyasztani a fedélzeten, soha semmilyen problémám nem fakadt belőle. A pezsgőt viszont nem ajánlom, az odafent is ugyanúgy a fejembe szállt, ahogy a földön is. Amit viszont soha ne tegyenek: ne rúgjanak be felszállás előtt. Akkor szörnyű lesz az utazás.”

További érdekes sztorikat is mesélt az airportal.hu cikke szerint. Ilyen volt, amikor egy Afrikába tartó járatot azért töröltek, mert a felszállópályát ellepték a békák, és a rájuk vadászó gólyák.

Finn repülései során olyan celbekkel futott össze, mint Bruce Springsteen, Paul McCartney, Muhammad Ali vagy Johnny Cash. Most fogyasztja harmadik feleségét, s évi 800 ezer kilométert még ma is megtesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás