Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Először sikerült ősi élesztőből friss sört előállítani

Először sikerült ősi élesztőből friss sört előállítani

Gasztro & Tourism

Először sikerült ősi élesztőből friss sört előállítani

Gasztro & Tourism

Promotions - 2019.05.23. 10:01

Most először sikerült az eredeti alapanyagokból előállítani olyan italt, amit több ezer éve fogyasztottak az emberek – írja a távirati iroda.

Az ókorban a családi találkozókon, baráti társaságokban, vagy ünnepeken, esetleg sportrendezvényeken népszerű ital volt az alacsony alkoholtartalmú sör. Azonban ezidáig senki sem tudta, hogy milyen lehetett az ókori sör íze.

Ennek megállapítására az Izraeli Régészeti Hatóság és négy egyetem tudósai közös kutatást indítottak, amit a mBio szaklapban publikáltak. Elsősorban az volt segítségükre, hogy a Jeruzsálemi Héber Egyetem fogorvosi klinikájának mikrobiológusai az ókori sör előállításához használt kerámiamaradványokat vizsgálták meg és a cserepek nanopórusaiban élesztőtelepeket találtak.

Ezeket a cserepeket egykor egyiptomiak, filiszteusok vagy zsidók lakta több tucat településen, különböző régészeti lelőhelyeken találták Izraelben, a Kr. e. 3000-től a Kr. e. negyedik századig datálták őket.

Ezekből sikerült életre kelteniük a nagyjából ötezer évvel ezelőttihez hasonlatos sört egy olyan izraeli pincészet segítségével, amely manapság is kerámiaedényeket használ a bor előállításához.

A tudósok elkülönítették és feltérképezték a régi cserepekben talált élesztőfajták teljes génállományát és megállapították, hogy ezek az 5000 éves élesztőkultúrák hasonlítanak a hagyományos afrikai sörfőzdék állományához, például az etióp mézboréhoz és a modern sörélesztőkhöz is.

Ezután egy kézműves sört gyártó helyi szakember segítette a kutatókat a sör elkészítésében. A kóstoló szakembereknek egyetértettek abban, hogy kiváló minőségű főzethez jutottak, amely finom és biztonságosan fogyasztható. A sör elkészítője szerint fűszeres, kissé gyümölcsös és nagyon összetett ízvilágú nedű született.

A tudósok úgy vélik, munkájuk jelentős áttörést jelent, mert először sikerült ősi élesztőből friss sört teremteni. Ráadásul Aren M. Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészeti tanszékének professzora szerint a kutatás eredményei alátámasztják a részeges filiszteusok bibliai képét is.

Borítókép: A tudóscsoport vezetője kamerák előtt kóstolja meg a sört. Forrás: AFP

Legolvasottabb hírek