promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rekordok városai: a top10 hely extrém körülmények között
Borítókép:  Dakkában egy kicsit sűrű az élet, a városok között ezért rekorder (Dhaka Tribune)
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legzsúfoltabb városban 47 ezer ember él egyetlen négyzetkilométeren, a leginkább elszigetelt város ennél is különösebb. Az 5perc angol magazin 10-es listájában van néhány csemege.  

A leghidegebb

Természetesen Jakutföldé, azon belül Jakutszké a díj. A -40 fok alatti hőmérséklet itt úgy tartozik hozzá a hétköznapokhoz, mint a a közlekedési lámpa, de -64-et is mértek már. 

A legforróbb

+34 fok még önmagában nem hangzik olyan szörnyen, csakhogy ez az éves átlag. Kuvaitvárosban 45-47 fokon töltik a nyarat az emberek, de néha 54-re is befűtenek nekik, ami Ázsia-rekord. 

A legszárazabb

Az egyiptomi Assszuán nemcsak forró hely, hanem annyira száraz is, hogy kevesebb mint egy milliméter csapadék hull. Az pedig tényleg nem sok. 

A legnedvesebb

Az előző ellentéte, Mawysynram Indiában, itt egy kicsit több az eső. Egész konkrétan majdnem 12 ezer millimétert mérnek egy évben. A december és a január egy kicsit más, akkor csak 60 milliméter hull, de akkor milyen lehet a többi hónap?

A legmagasabban fekvő

Perué a korona, mégpedig La Rinconadaé. Mintegy 40 ezer ember érzi otthon magát 5100 méterrel a tengerszint felett. 

A legelszigeteltebb

Itt egy nagyváros jön, amely a sportból is jól ismert, vizes-világbajnokságnak is otthont adott az Indiai-óceán partján, Ausztrália nyugati peremén. A közelben viszont semmi, Indonézia is közelebb van, mint Sydney. 

A legszelesebb

Új-Zélandon Wellington büszkélkedhet ezzel a címmel, ami egyben azt jelenti, a város levegője is egész jó. Az éves átlag 29 kilométer/óra, de az év felében 60 kilométert mérnek, nem ritkán 74-et. 

A leglakottabb

A Japánban élő 127 millió ember több mint negyedének Tokió az otthona, a külvárosokkal együtt szerény 39 millió ember próbál itt életben maradni. 

A legzsúfoltabb

Még rosszabb a helyzet a bangladesi Dakkában, ahol a legnagyobb a népsűrűség. Minden négyzetkilométerre 47 ezer ember jut – kegyetlenül hangzik.

A legnagyobb

New Yorké a pálma, ha a területét nézzük, 8600 négyzetkilométeren terül el, hazánkban egy megye lehetne. 1700 négyzetkilométerel nagyobb Tokiónál is. 

 

 

  

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás