promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tom Cruise ihlette az ország legjobb steakhouse helyének ifjú mixerét
Borítókép:  Facebook/MASH pub & bar‎
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dékány Martin több mint fél éve dolgozik az 5. kerületben is elit és népszerű helynek számító Prime Steakhouse-ban. Bár mindössze huszonegy éves, megfordult már néhány helyen, nemcsak mixernek, baristának is tanult. Végül az erkölcsi és anyagi megbecsülésért a mixerek világát választotta, és elég gyorsan kikötött az egyik legkülönlegesebb helyen, amely az elmúlt öt évben a legjobb steakhouse és a legjobb design díját is elnyerte Magyarországon. Az ifjú és feltörekvő mixer, akit Tom Cruise Koktélja ihletett, igyekszik is ezt megbecsülni.

„Semmi pénzért nem hagynám ott ezt a munkahelyet”

– mondja azzal kapcsolatban, hogy úgy érzi, nagyon korrekten bánnak vele a Sas utcai luxusétteremben, ahol – megfogalmazása szerint – bármit megkap a vendég, amit kér.  

Hétfőtől szombatig ketten váltják egymást a bárban. A fizikailag időnként kemény munkába bele lehet edződni, és az elmúlt években – még bőven a tinédzser korban – ez meg is történt. Hiszen már akkor tudta, hogy mihez akar kezdeni. 2016 nyarán, tizenkilenc évesen ezért a Balatonon vállalt kisegítő munkát. 

„Két-három hétbe telt, mire megszoktam, hogy folyamatosan állva kell dolgozni. Egy hét után fájt mindenem

– mondja. – A bátyám is a vendéglátásban dolgozik üzletvezetőként, én pedig nem is terveztem továbbtanulni. Középiskolásként is rajongtam már az ételekért, italokért, a színes koktélokért. Sokkal jobban fogott az agyam, ha italismeretet kellett tanulni, mint amikor irodalmat. A mixeriskolát azért tudtam kifizetni, mert Zamárdiban végig dolgoztam a nyarat. Érettségi után mindjárt bártendernek tanultam.”

Ami a bártenderek életét illeti, Tom Cruise Koktél című filmjét ajánlja. Egy őrületes jelenet erejéig ajánljuk mi is: 

Martin elmondása szerint

egy balatoni nyár napi tizennégy-tizenöt óra munkát jelent a vendéglátásban, szabadnap nélkül.

Egy szezon alatt így másfél millió forintot is össze lehet gyűjteni, hiszen közben nem költi el a pénzt (nincs is ideje rá) – koszt, kvártély helyben.  

A Balaton után az Antré étterem és a Jam következett egyszerre, majd a FatMo. 2017-ben már üzletvezető-helyettesként és mixerként dolgozott egyszerre, a Cayman, a Hauer és a Mash bár is alkalmazta (itt a bátyja az üzletvezető). Ma is a Mash nevében versenyez. 

Tavaly kipróbálta magát Cipruson három-négy hónapig, és nem is volt rossz egy olyan világban dolgozni, ahol minden a kényelemről, nyaralásról és a napozásról szól. „Életem egyik legcsodálatosabb három-négy hónapja volt munka szempontjából, de a párom itthon volt, haza akartam jönni” – emlékszik vissza. Úgyhogy jött a Spritz Bar Gozsdu, majd a Prime Steakhouse. 

„Nagyon szerettem volna versenyekre járni, tavaly márciusban ezért be is neveztem egy Monin-versenyre, de borzasztóan sikerült – mondja. – Nagyon izgultam. Az italkészítés közben kellett prezentációt tartani, harminc embernek magyarázni, aztán kaptam negatív kritikát is. Meg akartam nyerni, de harmincból csak a hatodik lettem.” 

A versenyen egy-két alapanyagot megadnak, a többit ki kell találni. A felkészülés egy-két hónapot vesz igénybe: egy-két nap alatt gondolatban összeáll, hogy mit akar valaki, de utána heteken át kell kísérletezni.

Aztán jöhet a verseny, ahol öt szempontból pontoznak: illat, kinézet, ízvilág, dekoráció, prezentáció.

Április 18-án következik az újabb komoly megméretés, a Monin újabb versenye, amelyen kötelező Monin-szirupot és Monin-likőrt használni. „Szeretnék nyerni, de a dobogós helynek is örülnék. És szeretnék 2019 felfedezettje lenni.”

A tavalyi, Jäger szervezte Master Class csoportos megnyerése, vagy éppen az idei, Bombay szervezte verseny top10-es helyezése (a legjobb magyarországi koktélbárok között) ad alapot az önbizalomra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás