Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Amikor a sajt Led Zeppelint hallgat

Amikor a sajt Led Zeppelint hallgat

Gasztro & Tourism

Amikor a sajt Led Zeppelint hallgat

Gasztro & Tourism

MM 18:00

A sajt érési folyamata egy rendkívül összetett dolog, amelyet rengeteg külső tényező befolyásolhat. Svájci tudósok kulináris szakértők bevonásával végeztek egy kísérletet, amelynek során bebizonyosodott, hogy a zene is hatással lehet arra, hogy mi kerül végül a tányérunkra.

A szokatlan teszt ötlete a Berni Művészeti Egyetem kutatóinak és egy kézműves sajtkészítő műhely munkatársainak fejéből pattant ki, az „áldozat” pedig a svájci ementáli volt.

Hat hónapon keresztül érlelték az ementálikat gondosan lezárt fadobozokban. Egy hangfalat helyeztek mindegyik dobozba, amelyből folyamatosan valamilyen zene szólt.

Így történt, hogy a sajtok egy csoportja a Varázsfuvolát hallgatta, egy másik rekeszben a Led Zeppelin Stairway to heaven-je szólt, a harmadikban pedig a Tribe Called Quest nevű banda hip-hop számaira lehetett érlelődni.A hat hónap végén a tudósok a kulináris szakértőkkel együtt megvizsgálták a sajtokat és mindkét fél egyetértett abban, hogy az ementálikat bizony befolyásolta az érlelődobozban szóló zene.

Nem csak az ízükben, hanem az illatukban is különbséget véltek felfedezni a kísérlet megálmodói. Az ő személyes kedvencük egyébként a hip-hopon érlelődő ementáli lett, amelynek állagát különösen lágynak, ízét pedig jellegzetesen gyümölcsösnek írták le.

Forrás: fromageriebouy.fr


Ezek után itt a szerkesztőségben is erősen elgondolkodtunk egy házi kísérleten: a pálpusztai sajt szagának alakulása a Nirvana Smells like teens spirit, illetve a Sugar, Honey, Honey örökzöld sláger társaságában.

Nektek mi lenne a kedvenc kombótok? Egy finom jazzes cheddar vagy egy enyhén metálos gorgonzola?

Borítókép: Ízes Élet