promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zselés cukorka mentheti meg az időseket a kiszáradástól
Borítókép:  Dining Guide
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megannyi idős ember elfejelt inni, és a kiszáradás csak fokozza a problémákat, életveszélyt is jelenthet. De itt az új fejlesztés: a fejlesztő nagymamája a csábító, színes cukorkákat csak úgy falta, magas víztartalmuknak köszönhetően így ivott is bőven. 

Mint a Dining Guide cikkében olvasható, a Londonban élő Lewis Hornby nagymamája időskori elbutulásban, demenciában szenved. A demens betegek nem csak az emlékeikre, a lakcímükre vagy a saját családtagjaik nevére nem emlékeznek rendesen, hanem a saját alapvető igényeik kielégítése sem jut sok esetben eszükbe, nem érzik, hogy szomjasak például.

Igen gyakori, hogy kiszáradással kerülnek kórházba, mert elfelejtik, hogy szomjasak

és nem vettek magukhoz folyadékot. A kiszáradás csak fokozza a problémákat és tovább ront az általános állapotukon, így ez komoly megoldandó feladat a családtagok és gondozók számára, amire külön figyelni szükséges.

Hornby kitalált valamit, ami nem csak a saját nagymamájának segít, hanem számos, hasonló problémával küzdő sorstársa életminőségét javíthatja. Az ötlet pofonegyszerű, a hogy-ez-nekem-miért-nem-jutott-eszembe típusú találmányok közé tartozik. Hornby találmánya az a becsapós zselés cukorka, ami látszatra tetszetős, és eteti magát, a trükk viszont az benne, hogy

nagyon magas a víztartalma, így az ivást , folyadékpótlást helyettesítheti.

Hornby találmánya egyszerűnek tűnik, és gondolhatnánk, hogy hirtelen ötlettől vezérelve jutott eszébe, de nem így történt – írja a magyar honlap.

Pszichológusokkal és orvosokkal egyeztette ötletét, és a tanácsuk alapján formálta találmányát, amihez egy hetet bentlakóként eltöltött egy gondozóházban, hogy saját tapasztalatait is szélesítse. Arra jutott, hogy a demenseknek az evés egy fokkal jobban megy, mint az ivás, de sokszor az evés iránt felkelteni az érdeklődésüket is kihívást jelent. Az édességet és a cukorkákat viszont mindenki szívesen elfogadta, és nem felejtette el elfogyasztani. Így a fejlesztés ebbe az irányba indult el.

Hornby saját nagymamája a cukorkásdoboz csábító, szivárványszínű tartalmából 7 darabot észrevétlenül berámolt tíz perc alatt.

Ez pedig megfelel egy pohár víznek, amit addig az ápolóknak hosszas könyörgésre kellett beleimádkozniuk – zárja cikkét a szakmai oldal.

A Jelly Drops nevű okos kis vízbomba széles körben még nem elérhető, Hornby szeretné, ha minél többen kipróbálnák, és így összegyűjthetne minél több visszajelzést. Már a tesztszakasz elnyert jópár díjat a dizájn és a társadalmi vállalkozások mezején.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás