promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországot is vonzóbbá tették a hollywoodi filmek
Borítókép:  Index
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Észak-Európa különleges hangulatú, vadregényes vidékei népszerűbb helyszínek, mint valaha, de Németalföldre ez ugyanígy jellemző. A Lány, gyöngy fülbevalóval című regény, illetve a film páratlanul népszerűvé tette nemcsak Scarlett Johanssont, hanem Hollandiát. Magyarországnak is van már egy szép listája. 

Egy-egy film jelentős mértékben növelheti a turisták érdeklődését bizonyos helyszínek iránt, főleg, ha olyan zajos közönségiker, mint például a legutóbb Horvátországban forgatott Mamma Mia folytatás. A filmek és tévésorozatok miatt olykor hónapokra elköltöznek a stábok távoli romantikus vidékekre – írja a turizmus.com a Europe Magazin írása alapján. 

Izland, Írország, Észtország, Lettország, Litvánia vagy Bulgária hosszú évtizedekig nem jutottak a rendezők eszébe – folytatja magyar portál –, ha forgatási helyszínekről volt szó,

inkább felépítették azok papírmasé mását a stúdiókban.

Ma már Plovdiv, vagy akár egy-egy eldugott, névtelen horvát sziget – nem beszélve a Csehországban többnyire épségben megmaradt kastélyokról – felvirágoztak a filmipar egyre élénkülő érdeklődése miatt.

Csehországban forgatták például a nálunk Én és a hercegem címmel bemutatott népszerű romantikus filmet is, amely egyébként a forgatókönyv szerint Dániában játszódik. Ausztriában pedig már jó pár évvel ezelőtt forgattak James Bond-filmet, bár akkor nem árulták el a nézőknek, hogy pontosan hol.

A Harry Potter-regények vagy a Trónok harca folytatásaira sokszor olyan tájakon került sor, amelyek részei az UNESCO világörökségének.

Észak-Európa különleges hangulatú, vadregényes vidékei népszerűbb helyszínek, mint valaha, de Németalföldre ez ugyanígy jellemző. A Lány, gyöngy fülbevalóval című regény, illetve a film páratlanul népszerűvé tette nemcsak Scarlett Johanssont, hanem Hollandiát, a vallon és flandriai tartományokat mint turisztikai célpontot.

Németország, Svájc vagy Görögország eddig sem panaszkodhatott amiatt, hogy kevés turista látogatja, de tény, hogy minél gyakrabban láthatjuk a vásznon vagy a képernyőn meseszép tájaikat, annál többen kerekednek fel, hogy meglátogassák és élőben is láthassák azokat.

Gyakran előfordul, hogy egyes sorozatokat inkább Közép-Európában forgatnak, mint mondjuk Nyugat-Európában,

elsősorban költségvetési megfontolások miatt. Így mindenki jól jár – a filmforgatás bevételt hoz az adott ország vállalatainak, a stáb hírét viszi a tájnak, no meg maga az alkotás is – és a producerek is pénzüknél maradnak.

A magyar portál hozzáteszi, hogy hazánk furcsa módon nem került be a Europe Magazin felsorolásába, pedig Budapest több hollywoodi filmben is gyönyörű kulisszaként tűnik fel. 

Mi tesszük hozzá, hogy a legutóbbi ilyen ismert eset a tavaly bemutatott Vörös veréb című kémthriller volt. A forgatási helyszínek között szerepel Budapest, a dégi Festetics-kastély és a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszoda. Érdekes elolvasni a Cinematrix kritikájáta forgatási helyszínekről: 

„Jennifer Lawrence például a Császár-Komjádi uszoda hátuljánál, a fonódó villamos megállójában cseveg Joel Edgertonnal, sőt, aztán a villamoson a kamera megtalálja azt az egyetlen egy embert is Budapesten, aki jól láthatóan Lokált olvas unalmában.

Vagy ott van a híres, Király utcai sztriptízbár, a Hallo bár, ahol szintén fontos jelenetek játszódnak, persze sztriptíztáncosok között.

Igaz, vannak azért budapesti szemmel vicces megoldások. Már az is, hogy a stábnak valamiért nem tetszett a Komjádi belseje, így Lawrence és Edgerton valójában a dunaújvárosi uszodában váltanak egymással kihívó pillantásokat, és elvileg a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszoda ajtaja nyílik a budai Frankel Leó utcára. A kémek egyetlen, a „Gorkij parkban” játszódó jelenet során pár lépés alatt érintik a Bajza utcai alagutat, egy Szentendrei úti aluljárót, a Fiumei úti temetőt, majd amikor meleg lesz a helyzet, innen átrohannak a Puskin mozi környékére, és még csak el sem fáradnak különösebben.

De ennél is viccesebb, amikor Budapest éppen Oroszországot játssza – mert rengeteg moszkvai részt is itt forgattak –,

és a pesti Moszkvában lévő Jennifer Lawrence-t utasítják, hogy azonnal utazzon Budapestre, úgyhogy Dominyika fogja magát, kisétál az Andrássy úti Párisi Nagyáruház felső szintjén lévő kávézóból, elmegy a reptérre, majd elrepül az ál-Budapestről az igazi Budapestre.”

Ami a korábbiakat illeti, a Szeretlek, Magyarország négy éve összeszedett 12 világhírű filmet, klipet, amit Budapesten forgattak: 

1. Én, a kém

2. Underworld 

3. München

4. Evita

5. Die Hard 5

6. Z világháború

7. Vörös Zsaru

8. A holló

9. Michael Jackson – History

10. Gwen Stefani – Early Winter

11. Katy Perry – Firework

12. Groove Coverage – Moonlight Shadow

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás