promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra jár a kisvasút a Gemenci erdőben
Borítókép:  wikipedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ahogy közeledik a tavasz, sűrűsödnek a járatok hazánk talán leghíresebb ártéri erdejében, a Duna mellett. 

Fűtött, zárt kocsik várják az utazókat Pörböly és Malomtelelő között a turizmus.combeszámolója szerint. A téli-tavaszi menetrend szerint februárban csak hétvégén és ünnepnapokon 11 órakor indulnak szerelvények Pörbölyről.

Márciusban már kedd és szerda kivételével minden hétköznap 11.30-kor is indul kisvonat.

Március 15-étől délután 13.30-kor is indulhat egy járat, de Pörbölyről csak akkor indul el, ha van felszálló utas, illetve ha van olyan utas, aki előzetesen jelezte, hogy Lassiból vagy Malomtelelőből ezzel a vonattal térne vissza Pörbölyre.

Minden szerelvényhez csatlakoztatható a kerekesszékek felemelésére alkalmas lifttel felszerelt akadálymentesített vagon is, de lehetőleg a tervezett utazás előtt legalább két munkanappal érdemes jelezni az igényt. A szerelvények alkalmas kerékpárok szállítására is.

Részletes menetrend itt. 

A Gemenc Zrt. által március 14-ig elrendelt erdőlátogatási tilalom alatt az erdei vasút megállói a kisvasút menetrend szerinti járataival látogathatók.

A Gemenci Erdei Vasút történetéről tudni érdemes, hogy – a Gemenc Zrt. honlapja alapján –

a Kalocsai Érseki Uradalom már az 1800-as évek végén használt lóvontatású kisvasutat,

melynek bizonyítéka egy jelentés arról, hogy 1905-ben a „Bátya-Dusnokról vezető vicinális kerülőfoki” hídja rossz és a javításhoz szükséges faanyagot az erdőmesternek kell biztosítania. Tehát a kisvasúti híd már régen megvolt, hiszen a hosszantartó használattól ment tönkre.

Ennek mintájára gondolta 1914-ben Mattanovics Károly erdőmester – mivel az első világháborúban bevonultatták az igavonó lovak zömét –, hogy a nehéz útviszonyok miatt erdei vasutat kellene építeni Gemencen a kényszer termelések gyors kiszállításának elősegítésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás