Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tíz év után újra gyógyfürdőhöz lehet kisvonatozni a Balatonról

Tíz év után újra gyógyfürdőhöz lehet kisvonatozni a Balatonról

Gasztro & Tourism

Tíz év után újra gyógyfürdőhöz lehet kisvonatozni a Balatonról

Gasztro & Tourism

AA 18:29

A csisztai vízet közúton alig lehet megközelíteni, pedig kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi és reumatikus betegségek, nőgyógyászati-, bél- és gyomorpanaszok kezelésére.

A Balatonról nem feltétlenül a kisvonatozás jut eszünkbe, és most nem a gumikerekes változatra gondolunk, amelyre azért akad példa szép számmal. Hanem természetesen arra, amelynél síneken halad a kis szerelvény, igazi mozdony húzza, szóval igazi az egész. 

Van azért ilyen, de ehhez leginkább a Balaton dél-nyugati csücskéig el kell utazni, más kérdés, persze, hogy ki honnan indul. Balatonfenyvesen mindenesetre a nevezetességek közé tartozik ez az utazási fajta, és van még rá egy-egy példa, Zalában, Somogyban. 

Készült már összeálllítás mesebeli kisvonatozásokról a Balaton környékén, ebben a nonstopbalaton.hu a fenyvesi járattal kapcsolatban azt írja: a Nagyberek legszebb részein robog át, egész évben menetrendszerűen közlekedik Somogyszentpál és Balatonfenyves között. A vonatablakból nézelődve felfedezhetjük a vidék gazdag állat- és növényvilágát, és ha szerencsénk van, kócsagot vagy őzet is láthatunk, kedves kis falvak, tavak, nádasból felröppenő madarak látványában, és a dél-balatoni táj szépségében gyönyörködhetünk.

Az élmény pedig fokozódik, hiszen hatszázötvenmillió forintos pályázati támogatással fejlesztik a helyi kisvasutat, így több mint tízéves üzemeltetési szünet után újra járhatnak a vonatok a vonal Csisztafürdőhöz vezető ágán. Mint arról a turizmus.com beszámol, a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre fekszik Csisztapuszta gyógyfürdője, amely közúton csak nagy kerülővel érhető el. A pénzből felújítják a fenyvesi végállomás vendéglátóegységét is. Mivel a Nagyberekben haladó, csisztafürdői szakasz felújítása nem zavarja a turizmust, a munkálatokat nyáron is végezhetik majd.

A termalfurdo.hu alapján a Buzsákhoz tartozó Csisztapuszta fürdőjében, Csisztafürdőn ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz és szauna várja a vendégeket egész évben. Hat medence áll a fürdeni vágyók rendelkezésére. Az ásványi anyagokban gazdag csisztai vizet két szabadtéri ülő-, és két fedett medencében lehet kiélvezni. A fürdő rendelkezik gyerekmedencével és szaunával is. A csisztai víz hidrokarbonátos, kénes gyógyvíz és nagymennyiségű szénsavat is tartalmaz; 42 fokosan tör felszínre. Kedvező összetétele alkalmassá teszi mozgásszervi és reumatikus betegségek, nőgyógyászati, bél- és gyomorpanaszok kezelésére.

Borítókép: nepszava.hu

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria