promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kéményből lesz kilátó az Alföldön
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Láttunk már olyant, hogy egy kilátóból úgy lett kilátó, hogy körbevették lépcsővel. Ilyen a Csóványos tetején található valami, ami néhány éve még csupán egy cső volt és azon belül lehetett felsétálni a Börzsöny legmagasabb pontján még magasabbra.
Aztán annyira lepusztult ez a monstrum, hogy turistaként kezdtük elveszíteni a bizalmunkat benne, de akkor jött a fejlesztés, a külső lépcső és immár megint fel lehet bátran gyalogolni a tetejére. (És télen jó eséllyel a Magas-Tátrát is lehet föntről.) 
Most aturizmus.com cikke egy hasonló, de mégis másféle turisztikai fejlesztésről számol be a Csongrád megye keleti szélén fekvő Nagyéren. A településen korábban panziót és agroturisztikai bemutatóközpontot létesítettek, most a környék élővilágát bemutató tanösvényt építenek. A fejlesztés alapkövét ősszel tették le, az egykori gőzmalom kéményénél. Itt található egyben a fejlesztés leglátványosabb eleme, hiszen a kémény köré lépcső került, így már nem is kémény, hanem kilátó. Merthogy mindent lehet, csak akarni kell. 

A 25 méteres magasságba 180 lépcsőfok visz, és jó időben messzire ellátni az alföldi tájnak köszönhetően. Úgy építették meg, hogy sem véletlenül, sem szándékosan ne lehessen lezuhanni a lépcsőről, illetve a felső erkélyről. 
A hatalmas téglaépítmény a Zöldi család tulajdonában lévő gőzmalom kéménye volt. Úgy gondoltuk, mielőtt megenné az idő, kezdünk vele valamit
– mondta korábban Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere a Délmagyarnak.

Az önkormányzat 128 millió forintot nyert egy ökoturisztikai pályázaton, a kilátó is ebben a projektben szerepel.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás