promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísértetvárosok Pompejitől Al Capone börtönén át Csernobil környékéig
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem biztos, hoggy jó szívvel ajánljuk idei utazási célpontoknak azokat a helyszíneket, amelyekről az alltomresor.se nevű honlapra hivatkozva írt a turizmus.com. Elolvasásra viszont mindenképpen. Míg ugyanis a katasztrófaturizmus bizonyos helyszínek, közelmúltbeli tragédiák esetén kegyeletsértésnek számít, más esetekben pedig igen veszélyes, az olvasás és a gondolkodás nem az.  

A katasztrófaturizmus egyik virágzó válfaja elhagyott szellemvárosok látogatását célozza meg – írja a magyar szakportál, hozzátéve, hogy a slágercélpontok listája folyamatosan változik. 
  1. Pompejibe látogatni nyilvánvalóan nem a katasztrófaturizmus esete. Közel 2000 évvel ezelőtt a Vezúv négy olasz várost – Pompeji mellett Herculaneumot, Oplontist és Stabiát – temetett vulkáni hamu alá. 1748-ban fedezték fel régészek a hajdan virágzó települést, Pompejit, illetve annak romjait, és az emberi maradványokat.
  2. A philadelphiai börtönben Al Capone és a maffia többi vezetője ült évtizedeken keresztül. A 20. század hajdani, legexkluzívabb börtönében a '70-es évek óta üresek a cellák, csak a turisták nézelődnek az elhagyott folyosókon.
  3. A II. világháború során a francia Oradour-Sur Glane-ben a német hadsereg mindent porig rombolt, a házakból csak a falak maradtak meg. A mártírok városában az 1944. június 10-i mészárlás során az SS-katonák felgyújtották a várost, és majdnem az egész lakosságot lemészárolták, csak mintegy 20 embernek sikerült elmenekülnie. Mementóként hagyták meg a várost ezen állapotában. Azóta sem jár itt senki, kivéve a turistákat.
  4. Az 1986-os csernobili katasztrófa után három nappal a mai Ukrajnában található Pripjaty majdnem minden lakója elhagyta otthonát. A kísértetváros üres, bár nem is olyan messze tőle ma is laknak. A szakértők szerint több ezer évig tarthat, amíg a veszélyes sugárzás olyan szintre csökken, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy egészségügyi kockázatok nélkül települjenek be a területre. Ennek ellenére ma is sok turista látogat ide, hogy elborzadjon az atom pusztításától. Róluk és a szellemvárosról mutatott be 2017-ben egy illegális túrán készült fotósorozatot a 24.hu.
  5. A namíbiai Kolmanskop ennél némileg kedélyesebb képet mutat: körülbelül 800 bányász és néhány száz német család hagyta el itteni otthonát a 20. század közepén. Csak azok a látogatók sétálnak itt a sivatag közepén, akik kíváncsiak Dél-Namíbia egykori gyémántfalujának elhagyott házaira és üzleteire, de lassan ezeket is betemeti a homok.
(Promotions)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás