promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A királyok lepénye – sütemény vízkeresztre
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Január 6-án van vízkereszt ünnepe, amiről a legtöbb embernek csupán annyi jut eszébe, hogy bizony ideje leszedni a karácsonyfát.

Vallásos körökben az epifánia, az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének momentumait kapcsolja össze. A nyugati kereszténységben a három királyok látogatására szokás ilyenkor emlékezni, akik az evangélium szerint a betlehemi csillagot követve mentek Júdeába, hogy ajándékot vigyenek a kis Jézusnak.

Ezen a napon van hagyományosan a vízszentelés napja, innen a vízkereszt elnevezés.

Franciaországban hagyományosan ekkor fogyasztják a Galette des rois nevű süteményt, amit királyok lepényeként fordíthatunk.

Habár a három királyokra emlékeznek, maga a szokás, nem teljesen keresztény. A római szaturnáliák felelevenítésének jegyében a XVI. századig ünnepelték az úgynevezett „bolondok lakomáját”, amelyen mindig megválasztották az ünnep pápáját is. A francia népi hagyományban pedig létezett egy olyan tradíció, hogy akinek a süteményben elrejtett bab (fève) jutott, az fizette a többiek vacsoráját. Végül Medici Katalin idején nyerte el mai formáját ez a szokás, akinek udvarában tevékenykedett Césare Frangipani cukrászmester, a mandulás krém kitalálója.

A napkorongra emlékeztető finomság belsejébe manapság egy porcelánfigurát rejtenek, és a lepény tálalásakor aki megtalálja a szeletében az elrejtett apróságot, az lesz a király vagy a királynő. Viselheti a sütemény mellé készített papírkoronát és sokszor a társaság tagjai a kívánságait is teljesítik aznap vagy énekelnek neki valamit.
la recette de la galette des rois a la frangipane

A franciáknál ilyenkor a leghíresebb párizsi pékségektől kezdve a vidéken található sarki cukrászdákon át, mindenhol elkészítik a Galette des rois-t, és évről-évre különböző újításokkal rukkolnak elő. Sokan diót, pisztáciát, egzotikus gyümölcsöket használnak a mandula helyett, mások pedig a tradicionális kerek formát gondolják újra.
epiphanie les plus belles galettes de 2019 photo 5

Az édesség alapja a levelestészta, ezért egyszerűnek nem nevezhető, de szerencsére készen is kapható a boltban, így ezt a problémát könnyen áthidalhatjuk. A mandulát sajnos aranyárban mérik mostanság, ám ha mégis kedvet kapnának a galette elkészítéséhez, akkor a következő, egyszerű receptet ajánljuk.

Hozzávalók:
2 rúd leveles tészta
egy porcelánfigura (lehet babszem is)

A mandulakrémhez:
3 tojás
125 g darált mandula
125 g cukor
125 g vaj
2 csepp mandulaaroma
2 evőkanál rum, vagy narancslikőr

A tészta tetejéhez:
1 tojássárga
1 evőkanál tej

Részletesebb receptért kattintson ide!

Jó étvágyat kívánunk!

(MM)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás