promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Boldogok a sajtkészítők! Kiváltképp a Kárpát-medence legjobbja!
Borítókép:  Fotó: hargitanepe.eu
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Emlékeznek a Brian élete című brit kultkomédia egyik velőtrázó jelenetére, amikor Jézust hallgatják a hívek? „Boldogok a sajtkészítők!” – mondja Krisztus, majd jön is rögvest az értelmezés a hallgatóságból: (...) Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármelyik tejipari termék készítőire!”

Nos, Bálint Attila bizonyára boldog e pillanatban, ehhez viszont semmi köze a Monthy Pytonnak. A sajtkészítő a budapesti Vajdahunyad várában tartott Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon a szakmai zsűri döntése alapján elnyerte a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének járó díjat 2018-ban. A férfi a székelyföldi gyergyótekerőpataki boltjában készíti a finomabbnál finomabb termékeket, az embernek a nyál összefut a szájában, ha a bő 650 kilométerre Budapesttől fekvő kis falucska sajtboltjának pultjára pillant.
balintattila1

Bálint Attila a Vidékfejlesztés sajtkészítő képzésén svájci mestertől, valamint egy magyarországi sajtkészítőtől tanulta a mesterség csínját-bínját.
A sajtkészítést nem lehet egy-két alkalommal megtanulni, nagyon sok gyakorlat kell, én még a mai napig is tanulok, előfordul, hogy segítségre szorulok
– fogalmazott a sajtkészítő a Hargita Népe online kiadásának tudósítása szerint.

A fiatal gazdának most tíz fejőstehene van, amelyeket családja gondozza. Naponta 120 liter tejet dolgoznak fel, főként félkemény, kemény sajtokat készítenek, de vaj, joghurt és füstölt sajtok, lágy sajtok is készülnek. Alkalmazottjuk nincs. Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen hagyományos vásárokon árulják a termékeiket, évente néhány alkalommal pedig magyarországi vásárokra is elmennek, de Tekerőpatakon saját műhelyükben is fogadják a vásárlókat.

Bálint Attila sajtjait egyébként már több szakmai rendezvényen is elismerte a zsűri. A Gyergyótekerőpataki Kézműves Sajtok Facebook-oldalán itt lehet szörfözni!

Néhány napja arról is hírt adtunk, hogy kinek a sajtja lett a világ legjobbja 2018-ban.

(Promotions via hargitanepe.eu)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás