Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A 12 tehén 14 féle füvet legel: így készül a világ legfinomabb sajtja

A 12 tehén 14 féle füvet legel: így készül a világ legfinomabb sajtja

Gasztro & Tourism

A 12 tehén 14 féle füvet legel: így készül a világ legfinomabb sajtja

Gasztro & Tourism

Promotions 18:06
2018-ban a norvégiai Bergenben rendezték meg a World Cheese Awardsot, a sajtok világbajnokságát, melyen 41 ország 4172 sajtja versenyzett a díjakért – írja a Sokszínű Vidék.

A verseny több mint három évtizede a sajtkészítők legjelentősebb randevúja a világon, ahol rangos nemzetközi zsűri bírálja el a benevezett termékeket. 2018 végén rendezett World Cheese Awards minden korábbi rekordot megdöntött mind a nevezők, mind a rendezvényre látogatók számában. 
Bár Norvégiát nem elsősorban a sajtjai miatt ismerjük, mégis egy norvég termelő sajtja nyerte el a 2018-as World Cheese Awardot. Jørn Hafslund sajtkészítő Ostegården nevű kicsinyke üzemében készül a világgyőztes, Fanaust nevű gouda sajt, melyet holland ihletéssel álmodtak meg. 
A norvég farmer sikere azért is nagy szenzáció, mert mindössze 12 tehene van gazdaságában, bár az igaz, hogy ezek az állatok a Bergentől 20 kilométerre lévő területen legelhetnek, egy sziklás erdőben, ahol nyári időszakban a fjordok vizét ihatják, a területen pedig a gazda által vetett 14 féle füvet legelhetik. Ez meghatározza a Fanaust ízvilágát, mely a bírálók szerint selymesen lágy, sós és édeskés is egyben.

Jørn Hafslund gazdaságában 12 éve készítik ezt a gouda sajtot úgy, hogy szakmai tapasztalataikat rendszeresen megosztják a többi norvég sajtmesterrel.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria