7000 éves óriási tojás leplezi le az ókori egyiptomi piramisok építésének rejtélyét?
Egész bárányfej Norvégiából. Smalahove néven fut ez a kevésbé hívogató fogás, amit a hagyomány szerint közvetlenül karácsony előtt készítenek. A sózott-füstölve szárított bárányfej megpárolva bizarr látványt nyújt. Korábban a szegények eledele volt, akik az állat minden ehető porcikáját kénytelenek voltak feldolgozni. Ma különlegesség, amit a turisták borzongva, de lelkesen posztolnak tömegesen az instára– írja a honlap, amely a történelmi példákat is felhoz, meg néhány gyomorforgatót is arról, hogy ki mit süt, főz ilyenkor. Kinek mije van ugyebár.
Nos, Grönland nem tipikus turistacélpont, de aki ezt elolvassa, karácsonykor messze kerülni fogja az »étkezz helyiekkel« nevű, egyébként érdekes programot ezen a helyen. A kulináris erőforrásokban nem bővelkedő Grönland karácsonykor inuit hagyományaihoz nyúl vissza, akik egyszerűen azt ették, amihez hozzájutottak. És ez vajon mi volt?A szokásos halak mellett bálna, fóka, beluga, narvál, madárfélék. A mattak elkészítésével nem kell sokat törődni, ez nyers bálnabőr, szalonnára emlékeztető katonákra szeletelve. A kiviak keményebb dolog, nem számít teljesen nyersnek, de nem is főtt vagy sült: mondjuk eufemisztikusan erjesztettnek, de ha a szagát megérezzük, valójában inkább a rohasztott szó fog eszünkbe jutni.
Az ehető százlábú a Dél-Afrikában gyakori balzsamfa vagy pillangófa levelein él. A szezonja karácsony idejére esik, ekkor gyűjtik be a kerekre hízott példányokat. Sokat megszárítva eltesznek télire, a frissek ropogósra sülve kerülnek az ünnepi asztalra.Érdemes az egész összeállítást elolvasnunk, hogy rájöjjünk, milyen jó dolgunk is van.