promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Grönlandon a nyers bálnabőr, Dél-Afrikában a ropogós százlábú az ünnepi étel
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Zseniális összeállítással örvendeztette meg olvasóit a Diningguide.hu arról, hogy szerte a világon mit szokás enni karácsonykor. Vegyünk egy extrémnek látszó példát Észak-Európából:
Egész bárányfej Norvégiából. Smalahove néven fut ez a kevésbé hívogató fogás, amit a hagyomány szerint közvetlenül karácsony előtt készítenek. A sózott-füstölve szárított bárányfej megpárolva bizarr látványt nyújt. Korábban a szegények eledele volt, akik az állat minden ehető porcikáját kénytelenek voltak feldolgozni. Ma különlegesség, amit a turisták borzongva, de lelkesen posztolnak tömegesen az instára
– írja a honlap, amely a történelmi példákat is felhoz, meg néhány gyomorforgatót is arról, hogy ki mit süt, főz ilyenkor. Kinek mije van ugyebár.

Nézzük mondjuk az Atlanti-óceán túlpartját, Grönlandot:
Nos, Grönland nem tipikus turistacélpont, de aki ezt elolvassa, karácsonykor messze kerülni fogja az »étkezz helyiekkel« nevű, egyébként érdekes programot ezen a helyen. A kulináris erőforrásokban nem bővelkedő Grönland karácsonykor inuit hagyományaihoz nyúl vissza, akik egyszerűen azt ették, amihez hozzájutottak. És ez vajon mi volt?
A szokásos halak mellett bálna, fóka, beluga, narvál, madárfélék. A mattak elkészítésével nem kell sokat törődni, ez nyers bálnabőr, szalonnára emlékeztető katonákra szeletelve. A kiviak keményebb dolog, nem számít teljesen nyersnek, de nem is főtt vagy sült: mondjuk eufemisztikusan erjesztettnek, de ha a szagát megérezzük, valójában inkább a rohasztott szó fog eszünkbe jutni.

A receptje nem túl bonyolult: egy nagyobb, lenyúzott fókabőrbe beletöltenek több száz, fókazsírral megkent aprómadarat, úgy, ahogy vannak, szőröstül-bőröstül. Majd összeöltik a fókabőrt, kinyomják belőle a levegőt, és némi fókazsírral légmentesítik a tölteléket. Lesúlyozva jelentős ideig „érlelik”. Majd egyszerűen a fókabőrből, a tollak eltávolítása után fogyasztható a kiviak.

És akkor desszertnek nézzük még a dél-afrikaiakat:  
Az ehető százlábú a Dél-Afrikában gyakori balzsamfa vagy pillangófa levelein él. A szezonja karácsony idejére esik, ekkor gyűjtik be a kerekre hízott példányokat. Sokat megszárítva eltesznek télire, a frissek ropogósra sülve kerülnek az ünnepi asztalra.
Érdemes az egész összeállítást elolvasnunk, hogy rájöjjünk, milyen jó dolgunk is van.

(Promotions)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás