Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ha még most sem tudja, mit süssön, íme Gianni 15 perces receptje

Ha még most sem tudja, mit süssön, íme Gianni 15 perces receptje

Gasztro & Tourism

Ha még most sem tudja, mit süssön, íme Gianni 15 perces receptje

Gasztro & Tourism

Promotions - 2018.12.22. 13:00
Gianni így mutatja be egy végtelenül egyszerű desszertféleség történetét a dininguide.hu oldalon: 
Zabaione vagy zabaglione [ejtsd: dzábájjóne]. Ez a poharakban vagy kis tálkákban szervírozott desszert annyiban is igazán hagyományosan olasz, hogy több eredetmítosza is van, és ami még nagyon jellemző ezekre a recepttörténeteinkre: ezúttal is felmerül a francia-olasz kapcsolat.
Persze kíváncsi lennék arra, hogy a franciák mindezt hogyan mesélik (azon sem lepődnék meg, ha ők éppen fordítva gondolnák!). Az egyik történet szerint az 1500-as években a Medici-családnál, Firenzében született meg az eredeti recept, és a Franciaországba kiházasított Medici Katalin vitte ki Marseille-be a tojáskrém készítési módját.
A piemonti eredet egy kicsivel későbbi történet. Eszerint a Torinóban élő spanyol ferences rendi szerzetes, Pasquale Baylon készítette először ezt az édességet. És miután az 1600-as években szentté avatták őt, a San Baylon nevet egybe mosva, és kicsit »olaszosítva« kerekedett ki az idők során a zabaglione.
Az egész írás szokás szerint élvezetes, és csupán ilyen kevés dolog kell hozzá: 
8 tojássárgája
8 evőkanál cukor (édesszájúaknak púpozott evőkanál)
3 dl Marsala bor
+ keksz, piskóta, száraz sütemény a tálaláshoz (opcionális)

További tudnivalók az elkészítéshez Giannitól itt. 

(Promotions)

Legolvasottabb hírek