Bundabotrány Az álommeló körül: kinek a puszipajtása a hisztis jelölt, Rachel?
Zabaione vagy zabaglione [ejtsd: dzábájjóne]. Ez a poharakban vagy kis tálkákban szervírozott desszert annyiban is igazán hagyományosan olasz, hogy több eredetmítosza is van, és ami még nagyon jellemző ezekre a recepttörténeteinkre: ezúttal is felmerül a francia-olasz kapcsolat.Az egész írás szokás szerint élvezetes, és csupán ilyen kevés dolog kell hozzá:
Persze kíváncsi lennék arra, hogy a franciák mindezt hogyan mesélik (azon sem lepődnék meg, ha ők éppen fordítva gondolnák!). Az egyik történet szerint az 1500-as években a Medici-családnál, Firenzében született meg az eredeti recept, és a Franciaországba kiházasított Medici Katalin vitte ki Marseille-be a tojáskrém készítési módját.
A piemonti eredet egy kicsivel későbbi történet. Eszerint a Torinóban élő spanyol ferences rendi szerzetes, Pasquale Baylon készítette először ezt az édességet. És miután az 1600-as években szentté avatták őt, a San Baylon nevet egybe mosva, és kicsit »olaszosítva« kerekedett ki az idők során a zabaglione.