Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Gianni pofonegyszerű mandulás keksze karácsonyra

Gianni pofonegyszerű mandulás keksze karácsonyra

Gasztro & Tourism

Gianni pofonegyszerű mandulás keksze karácsonyra

Gasztro & Tourism

Promotions 15:40
Karácsony előtt szeretünk amúgy is rengeteg programunk és tennivalónk mellé továbbiakat betenni, agyonterhelni magunkat, hogy aztán kimerülve beessünk a fa alá, és csak éppen az maradjon ki a karácsonyból, ami a lényege.

Mindezek mellett természetesen fontos a lélek mellett máshogyan is készülni, de az nem baj, hogy egy kicsit könnyebb lesz a dolgunk és több marad az energiánk az ünnepre. Íme ehhez Gianni receptje a diningguide.hu oldalon.
Ha szeretnétek egy pofonegyszerűen elkészíthető édességgel kiegészíteni az adventi süteményes tálatokat, tartsatok velem! Apasta di mandorla (vagy paste di mandorla) egy isteni finom olasz édesség, amihez megint csak egy kezemen meg tudom számolni a szükséges összetevőket. Dél-Olaszország, azon belül is Szicília, Calabria és Szardínia édessége. Északon járva találkozhatunk hasonlóval, a Sienából származó ricciarelli egy hasonló mandulás keksz, abba mézet is tesznek, viszont nem tesznek rá kandírozott gyümölcsöket. Ez a belül, omlós puha tésztájú keksz odakerülhet a mézeskalács-figurák mellé az adventi asztalokra. Jólesik tea és kávé mellé is, vagy akár – olasz módra – édes reggelinek
– írja a népszerű gasztroszakember.

Citromhéjat biocitromból!
Két dolgot szeretnék megjegyezni, ami a mostani, modern időkben nem elhanyagolható. Egyrészt a citromhéj: tudom, hogy drágább az ökológiai gazdálkodásból származó, vagyis bio citrom, de ha reszelni kell a citrom héját, kérlek, ezt használjátok! Az egész adag mandulás kekszhez elegendő egyetlen darab citrom. Így az olcsóbb citromhéjon fellelhető vegyszermaradványok nem kerülnek az ételetekbe
– írja Gianni.

Kompromisszumok nélkül

Ez az édesség hagyományosan tej, tejtermék (például vaj, tejszín) és búzaliszt nélkül készül. Szóval ha van valaki a családban, aki ételallergiás vagy ételintoleranciától szenved, akkor ez egy nagyon jó alternatíva lehet neki. Ez egy kompromisszumok nélküli édesség annak, aki glutén- vagy laktózérzékeny. Így a búzaliszttel és vajjal készülő mézeskalács helyett egy nagyon finom ünnepi finomsággal készülhetünk annak, akinek ez számít.

Egyszerűen nagyszerű
Ha egy paste di mandorle recept bonyolult, az nem is lehet az igazi. Internetes recept annyi van, mint égen a csillag, de kérlek, ne higgyetek a sok összetevőből álló pasta di mandorle recepteknek! Sok helyen írnak bele citromlevet, likőrt, lekvárt, csokoládét vagy a mandulaliszt mellé plusz búzalisztet, de ezek mind teljesen feleslegesek. Ha rám hallgattok, a vaníliás cukor ad finom ízt a tésztának, de bizonyos dél-olasz receptek szerint mandulaaromát kell hozzáadni. Az alaprecept ennyire egyszerű, viszont amivel egy kis színt vihettek bele – szó szerint –, azok a gyümölcsök. A dél-olasz hagyomány szerint kandírozott gyümölcsökkel dobjuk fel a mandulás kekszet. Rá is lehet sütni őket, és utólag is lehet hozzáadni
– folytatja Gianni.

Hozzávalók:
250 g mandulaliszt
200 g porcukor (ha nagyon édesszájú a család, ez lehet kicsivel több!)
2 tojás fehérje
1 teáskanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
kandírozott cseresznye vagy meggy (esetleg tört olajos magvak) pedig tetszés szerint!

Elkészítés:
Összekeverjük a mandulalisztet a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojásfehérjével.
Készüljünk rá, hogy nehéz lesz összedolgozni, ezért vizes kézzel csináljuk: jó alaposan elegyítsük el a hozzávalókat, amíg egy krémes, lágy masszát kapunk!
Egy tepsire rakjunk sütőpapírt, és formázzuk ki a masszát.
Sütés előtt is tehetünk rá kandírozott gyümölcsöt, vagy tehetjük a kész kekszek mellé is őket.
Sütőben 180 fokon kb. 10 percig sütjük.
Ha elkészült, szórjuk meg porcukorral!
Vigyázat, lehet, hogy szenteste előtt még egy adagot le kell majd sütni!

(Promotions)