Tóth Gabi ismét elköveti a múlt hibáit, Papp Máté is Krausz Gábor sorsára juthat?
Ha szeretnétek egy pofonegyszerűen elkészíthető édességgel kiegészíteni az adventi süteményes tálatokat, tartsatok velem! Apasta di mandorla (vagy paste di mandorla) egy isteni finom olasz édesség, amihez megint csak egy kezemen meg tudom számolni a szükséges összetevőket. Dél-Olaszország, azon belül is Szicília, Calabria és Szardínia édessége. Északon járva találkozhatunk hasonlóval, a Sienából származó ricciarelli egy hasonló mandulás keksz, abba mézet is tesznek, viszont nem tesznek rá kandírozott gyümölcsöket. Ez a belül, omlós puha tésztájú keksz odakerülhet a mézeskalács-figurák mellé az adventi asztalokra. Jólesik tea és kávé mellé is, vagy akár – olasz módra – édes reggelinek– írja a népszerű gasztroszakember.
Két dolgot szeretnék megjegyezni, ami a mostani, modern időkben nem elhanyagolható. Egyrészt a citromhéj: tudom, hogy drágább az ökológiai gazdálkodásból származó, vagyis bio citrom, de ha reszelni kell a citrom héját, kérlek, ezt használjátok! Az egész adag mandulás kekszhez elegendő egyetlen darab citrom. Így az olcsóbb citromhéjon fellelhető vegyszermaradványok nem kerülnek az ételetekbe– írja Gianni.
Ha egy paste di mandorle recept bonyolult, az nem is lehet az igazi. Internetes recept annyi van, mint égen a csillag, de kérlek, ne higgyetek a sok összetevőből álló pasta di mandorle recepteknek! Sok helyen írnak bele citromlevet, likőrt, lekvárt, csokoládét vagy a mandulaliszt mellé plusz búzalisztet, de ezek mind teljesen feleslegesek. Ha rám hallgattok, a vaníliás cukor ad finom ízt a tésztának, de bizonyos dél-olasz receptek szerint mandulaaromát kell hozzáadni. Az alaprecept ennyire egyszerű, viszont amivel egy kis színt vihettek bele – szó szerint –, azok a gyümölcsök. A dél-olasz hagyomány szerint kandírozott gyümölcsökkel dobjuk fel a mandulás kekszet. Rá is lehet sütni őket, és utólag is lehet hozzáadni– folytatja Gianni.