promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bezár a Pick-múzeum, amely a világ egyik legjobbja volt
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Lepusztult az épület és a kiállítási anyag bemutatása is elavult – indokolja a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum bezárását a Pick Szeged Zrt a Délmagyarországösszeállításában. A legismertebb „szegedikumok” modernizált bemutatásához méltó körülményeket teremtene a húsipari cég az új készítményüzemükben, amelynek építése még nem kezdődött meg.

1999-ben, a Pick-gyár alapításának 130. évfordulóján nyílt meg a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum a Felső Tisza-parton. Bár az intézmény honlapján az olvasható, hogy felújítás miatt zárnak be tartósan, de mint a Pick Szeged Zrt.-től megtudta a Délmagyarország, a múzeum nem is költözik oda vissza – ugyanis bizonytalan időre megszűnik. Utoljára december 22-én látogatható.
A kiállításnak helyet adó épület állaga már nem felel meg annak, hogy méltó helyszíne legyen a nemzetközileg is ismert cég történetének, legfontosabb termékeinek, illetve az alkalmazott termelési eszközöknek a bemutatására. A tárlat sem üti meg azt a színvonalat, amit a XXI. században egy múzeumlátogató elvár egy ilyen jellegű gyűjteménytől. Ezért a zrt. vezetése úgy döntött, hogy a múzeumot bezárja, és megkezdi egy modern „virtuális kiállítás" anyagának a létrehozását, amihez a legkorszerűbb számítástechnikai eszközöket kívánjuk felhasználni
– indokolta döntését a Délmagyarországnak a húsipari cég. A tárlat anyagait a jövőben megépülő, új készítményüzemben helyezik majd el, méltó körülmények közé

Mivel az új üzem a regionális lap szerint valószínűleg 2020-ban kezd el épülni az 5-ös főút mellett, paprika- és szalámitörténeti kiállítást évekig biztosan nem láthatnak az érdeklődők Szegeden. Megkérdezték a Pick Szeged Zrt.-t, hogy mi lesz a Felső Tisza-parti épület sorsa, amely annak idején a jó hírű, de már évek óta bezárt Pick Klubról volt ismert, és ahol a legfelső szinten még mindig működik a tekepálya. Mint kiderült, a múzeumnak helyet adó épület jövőjére vonatkozóan később születik döntés. A tekepályát továbbra is működteti a Pick Szeged Zrt.-től független sportegyesület.
A legismertebb »szegedikumokat« bemutató múzeumot 2009-ben a National Geographic kiadványa a világ hatodik legjobb élelmiszermúzeumának választotta. A világ legnagyobb útikönyvkiadója, a Lonely Planet a világ 3. legkülönlegesebb ételmúzeumaként emeli ki
– írta róla Délmagyarország négy éve. A szegedi különlegességnek évente 7–8 ezer látogatója volt, 2014 augusztusában fogadta a 125 ezredik érdeklődőt.

A múzeum szolgáltatásai a honlap alapján: 
  • Látogatóink szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak.
  • A téliszalámi-vásárlási kedvezmény a Pick Szeged Zrt. üzleteiben használható fel. A szegedi üzlet szombat délután és vasárnap zárva tart. Kérjük, hogy szombati napokon jelezzék, ha a téliszalámi-vásárlási kedvezményre jogosító kuponra igényt tartanak!
  • Képeslapok a múzeumban feladhatók. (Néhány helyen azzal az információval találkozhatnak, hogy az ajándék képeslapok postaköltségét átvállaljuk. Ezt ma már sajnos nem tudjuk megtenni, de saját költségükön nálunk is feladhatják a képeslapokat.)
  • Tárlatvezetést nem tartunk, de tizenegy nyelven (magyar, angol, német, spanyol, orosz, francia, olasz, lengyel, román, szerb, szlovák) írásos tárlatvezető áll a látogatók rendelkezésére, és letölthető a honlapunkról is.
  • Ajándékboltunkban szegedi paprika kapható.
  • Színező, hajtogató ajándék a gyerekeknek.
(Promotions Media)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás