promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyöngyi, a gőzmozdony tavaszra ismét formába lendül
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A jó hír mellé részletes és élvezetes vasúttörténeti beszámolót is összehozott a Turista-magazin honlapja, mindezt pedig gyönyörű fotókkal illusztrálta az újjászülető kisvasúttal kapcsolatban.  

Kiderül többek között, hogy a Mátra déli völgyeit feltáró sínek a vasútépítés hőskorának végén, az 1900-as években jelentek meg, kezdetben csak rövid, különálló szakaszokon, ahol a kocsikat lovak vontatták. Ezekben az években érkezett az első gőzmozdony a völgybe, méghozzá igazán egyedi módon: mivel Gyöngyös vasútállomása és Gyöngyössolymos közti néhány kilométeres szakaszon
ekkor még csak szekérút volt, a gőzmozdony számára három pár sínszál felhasználásával ideiglenes pályát építettek: a síneket a mozdony előtt fektették le, majd mögötte nyomban fel is szedték. A később Liza névre keresztelt gőzös különös első útja így nem kevesebb, mint 11 napig tartott. 
Manapság Gyöngyinek hívják sztárgőzöst, és minden remény szerint tavaszra visszanyeri a formáját, hiszen hamarosan teljes kazánfelújítást kap. A hazai fejlesztésű, Romániában gyártott 490.2-es sorozat a hazai kisvasutak legelterjedtebb gőzmozdonya még most is.

A Gyöngyös-Mátrafüred vonallal ellentétben a vasút másik szárnya viszont több ütemben rövidült, egészen a Gyöngyöstől 13 kilométerre fekvő Lajosházáig, ami még így is mélyen a hegység belsejében található. A kizárólag faanyag szállítására szolgáló mellékvonalakat az évek során teljesen felszedték. A kétezres évek végére aztán megfordult a vasút szerencséje, a tulajdonos Egererdő Zrt. ekkor helyreállította a Lajosháza–Szalajkaház szakaszt, ismét négy kilométeren belül megközelítve Mátraszentimrét. A későbbi években a szalajkaházi turistaház is újjászületett. 

A felújítás kis túlzással teljes újjáépítést jelentett most, a pályával együtt a megállók, vízátereszek és hidak is megújultak, tavasztól indul újra a menetrend szerinti forgalom.

Karácsony és újév közt szintén közlekednek Mátrafüredre vonatok, de szerencsére a jól befűtött kocsi előtt suhanó táj és a hangulat minden utazáson adott – fogalmaz a Turista-magazin.

(Promotions Media)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás