promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legjobb éttermei: négy magyar a legjobb ezerben
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mint a Diningguide.hu írja: a La Liste érdekes útját választotta az éttermek rangsorolásának: algoritmusok szerint számolja ki a végeredményt. Összesen 165 ország 550 étteremkalauza és más tematikus kiadványa számít nagyrészt, 25 százalékban pedig a vendégértékeléseket veszik figyelembe (idén mintegy 350 ezer vendégvélemény is beleszámított a világranglista végeredményébe).
Helyi szakácsok ezreit kérik fel világszerte, hogy segítsenek tájékozódni: ott, helyben melyik kalauz és értékelési rendszer számít a megbízhatóbbnak (teszteket kell kitölteniük, és pontozniuk a kalauzokat), majd ez alapján súlyozzák a kiadványokban szereplő értékeléseket.
A francia La Liste-et egyébként rengeteg szakmai kritika éri, amiért az eredményei igencsak Franciaország-hangsúlyosak, más nagy gasztronómiai nagyhatalmak háttérbe kerülésével, de például a gasztrománok által rajongott Noma sincs a csúcsok csúcsai között a maga 94,25 pontjával, akárcsak Peru ma már méltán világhíres éttermei sem. Dominánsan vannak jelen ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok (elsősorban francia) éttermei.

Bár magán a listán változatlan a dobogósok rangsora tavalyhoz képest, idei újdonság, hogy az 1986-ban nyitott tengeri halas étterem, a manhattani Le Bernardin a Guy Savoy mellett végzett: 99,75 ponttal idén először majdnem a maximális számot hozza.

Fantasztikus, hogy ma már egy ezres éttermi világranglistán négy magyar versenyző szerepel – fogalmaz a magyar szakportál. 

Így néz ki a magyar „lista”:
– 83 pontot kapott a 2 Michelin-csillagos Onyx

– 80,5 pontot kapott Magyarország első Michelin-csillagosa, a Costes
– 80 pontot kapott az egy Michelin-csillagos Borkonyha
– 80 pontot kapott egyedüli hazai vidéki helyezettként az Anyukám Mondta

Mi a magunk részéről utóbbiról, mint egyetlen vidéki étteremről a listán, hozzátennénk, hogy éppen egy éve jártunk ott, és bár a honlapja alapján erősen ajánlott asztalt foglalni, anélkül is meg tudtunk itt ebédelni. Nem könnyű a helyszínt megtalálni Encsen, a jó bornak nem kell cégér alapon nincs agyonreklámozva, mi több elrejtették a helyi bevásárlás centrumában, szinte keresni kell az ajtaját. De természetesen megkérte egy picit kutatni utána, hiszen odabent egy másik világ kezdődik, nem fényűző, inkább barátságos, természetes és így különleges. Mindezek tetejébe még meg is fizethető egy ebéd a hely színvonalához képest. Legalább egyszer ki kell próbálni, útban hazafelé a csodálatos Zemplénből vagy Felvidékről (vagy éppen odafelé menet).     

A La Liste 10 legjobbja helyezettje
1. Guy Savoy
 – Párizs, Franciaország
1. Le Bernardin – New York, USA
3. Ginza Kyubey – Osaka, Japán
4. Alain Ducasse au Plaza Athénée – Párizs, Franciaország
5. Restaurant de l’Hôtel de Ville – Crissier, Svájc
6. Eleven Madison Park – New York, USA
7. La Vague d’Or – Saint-Tropez, Franciaország
8. El Celler de Can Roca – Girona, Spanyolország
9. Martín Berasategui – Lasarte-Oria, Spanyolország
10. The French Laundry – Yountville, USA

Ide kattintva pedig a teljes 2019-es listát böngészheti!

(
AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás