Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Feltűnt egy-két nílusi lúd a Hortobágyon, de levadászhatjuk őket

Feltűnt egy-két nílusi lúd a Hortobágyon, de levadászhatjuk őket

Gasztro & Tourism

Feltűnt egy-két nílusi lúd a Hortobágyon, de levadászhatjuk őket

Gasztro & Tourism

Promotions 12:19
A nagy számban megjelenő vörösnyakú ludak és kis lilikek mellett különlegességeket is megfigyeltek az országos vadlúdszinkronon. Az egyik ilyen a Turista-magazin összeállítása szerint a nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca), amelyből néhány példányt a Balmazújváros melletti Nagy-szíken láttak. A madár nagyon érdekes küllemű, de a megjelenése alapvetően nem kifejezetten jó hír. Ahogy a Magyar Madártani Egyesület szerint
agresszív természete miatt negatívan hathat a többi vízimadár állományára, nem kívánatos faj a hazai faunában. A jövőben várhatóan a vadászható fajok közé kerül, de ritkaságából kifolyólag vadászati jelentősége nem lesz.
Ritka, de egyre gyakrabban jelenik meg Magyarországon. Nem valószínű viszont, hogy ezek természetes állományból származó lennének: sok helyen tartják díszmadárként. Neve is mutatja, hogy eredetileg Afrikában elterjedt, ahol szinte minden vizes élőhelyen előfordul. 

A novemberben megtartott országos vadlúdszinkronon összesen 475 916 vadludat figyeltek meg hazánk különböző részein, majdnem a felét a Hortobágyi Nemzeti Parkban látták.

(Promotions Media)