promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltűnt egy-két nílusi lúd a Hortobágyon, de levadászhatjuk őket
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A nagy számban megjelenő vörösnyakú ludak és kis lilikek mellett különlegességeket is megfigyeltek az országos vadlúdszinkronon. Az egyik ilyen a Turista-magazin összeállítása szerint a nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca), amelyből néhány példányt a Balmazújváros melletti Nagy-szíken láttak. A madár nagyon érdekes küllemű, de a megjelenése alapvetően nem kifejezetten jó hír. Ahogy a Magyar Madártani Egyesület szerint
agresszív természete miatt negatívan hathat a többi vízimadár állományára, nem kívánatos faj a hazai faunában. A jövőben várhatóan a vadászható fajok közé kerül, de ritkaságából kifolyólag vadászati jelentősége nem lesz.
Ritka, de egyre gyakrabban jelenik meg Magyarországon. Nem valószínű viszont, hogy ezek természetes állományból származó lennének: sok helyen tartják díszmadárként. Neve is mutatja, hogy eredetileg Afrikában elterjedt, ahol szinte minden vizes élőhelyen előfordul. 

A novemberben megtartott országos vadlúdszinkronon összesen 475 916 vadludat figyeltek meg hazánk különböző részein, majdnem a felét a Hortobágyi Nemzeti Parkban látták.

(Promotions Media)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás