promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így kegyelmezett meg Donald Trump Borsónak, a pulykának
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Hálaadást követő hosszú hétvége természetesen még tart az Egyesült Államokban, és tovább él Borsó, a pulyka is, amelynek az elnök idén látványosan megkegyelmezett.

Más kérdés, hogy egy kicsit úgy volt ezzel Borsó, mint A tanúban Pelikán a rehabilitációval („akkor inkább az akasztás”): mivel nem tudta, mi vár rá, eleinte inkább nem kért a kegyelemből, aztán mégiscsak rájött, hogy őt most senki sem bántja. (Szemben 37 millió társával, akik az amerikaiak pocakjában végezték, miután megsütötték őket.)

Az elnöki beszédet követő ceremónia a videón 5 perc 20 másodperctől látható. Később az is kiderül, hogy Borsó legnagyobb vetélytársa Répa volt abban, hogy ki kerül végül Trump elé; Borsó a könnyebb testsúlyával győzött. Valahogy úgy, ahogy a súlyemelés egyik régi szabálya szerint – ha az ellenfelek pont ugyannyi kilót erőlködnek a magasba – az nyer, akit könnyebbnek mértek.

Itthon a Diningguide körbejárta, hogy miért pont a pulyka a fő eleség az amerikai hálaadáson. Az első hálaadási vacsorát 1621-ben vadpulykavadászat előzte meg, de van a pulykasültnek egyéb, praktikus oka is.
A Hálaadás a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnep az Egyesült Államokban, azon ritka alkalmak egyike, amikor a nagycsalád az asztal mellett ül. Egyetlen sült pulyka elég ahhoz, hogy jól lakjon mindenki (egy egészben sült csirke már kevésnek bizonyulna egy nagy családi összejövetelhez.) Másrészt a vadpulyka egyfajta nemzeti szimbólum, valami, ami nagyon amerikai, és az embereket az Újvilágba való megérkezésre, az első hálaadásra emlékezteti.
Az áfonyaszósz és a burgonya már más kérdés: ezek valószínűleg nem szerepeltek az első vacsora ételei között – írja a Dininguide. – Mint ahogy a sütőtökös pite sem valószínűsíthető. Az áfonyaszósz cukorral készül, az ritka kincs volt ekkoriban, mint ahogy burgonya és édesburgonya sem volt. Végtelen egyszerű, szinte nomád körülmények közt éltek, így nehezen lehet elképzelni, hogy sor kerülhetett pitesütésre. Valószínűleg sütőjük sem volt, és tábori körülmények között készültek az első ünnepi ételek.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás