Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Első díjat kapott Nyíregyháza Európa állatkertjeinek versenyében

Első díjat kapott Nyíregyháza Európa állatkertjeinek versenyében

Gasztro & Tourism

Első díjat kapott Nyíregyháza Európa állatkertjeinek versenyében

Gasztro & Tourism

Promotions 12:29
Első helyen végzett a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában a Nyíregyházi Állatpark. Anthony Sheridan állatkertszakértő alapítványa 29 ország 126 állatkertjét vizsgálta meg mintegy negyven szempont alapján. A Nyíregyházi Állatpark a félmillió látogatólétszám alatti kategóriában negyvennégy állatpark közül lett a legjobb 2018-ban, megismételve ezzel a 2015-ben – két dániai állatparkkal holtversenyben – elért elsőségét.
A kiemelkedő jelentőségű állatkollekciójával, folyamatos fejlesztéseivel Európa legjobb tizenkét állatkertje közé emelkedett a nyíregyházi Sóstó Zoo
– emelte ki a szakember. Az állatkerteket a látogatói szám mellett a fajmegőrzés, az állatkerti oktatás minősége, valamint a rentabilitás és szervezeti működés mint legfontosabb szempontok alapján vizsgálták.

A három évvel ezelőtt elért eredményéhez képest a Nyíregyházi Állatpark növelni tudta pontjainak számát úgy, hogy ebben még nincsenek benne például a folyamatban lévő, csaknem 22 millió euró (7 milliárd forint) értékű beruházási csomag befejezéséért adható pontok.

Extra pontokat kapott a park új állatházak és állatkifutók létrehozásáért, a hatnyelvű információs táblák kihelyezéséért, a kiemelkedő oktatási tevékenységért, de botanikában, erőforrás-gazdálkodásban és információközlésben egyaránt sikerült előbbre lépnie.
A kategória első hat helyén olyan híres és látogatott parkok vannak, mint a németországi Magdeburg és Krefeld, az olaszországi Busselango vagy a 2015-ben Nyíregyházával megosztott első helyezést elérő dániai Aalborg és Odense. A kiemelkedő természeti környezetben fekvő park az első számú turisztikai attrakció Magyarország keleti felében, mely évről évre egyre több turistát fogad Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Lengyelországból és Nyugat-Európából.
A jövő évi értékelésben már az 500 ezer és egymillió közötti látogatószám szerinti kategóriában minősítik majd a Nyíregyházi Állatparkot. Ehhez kapcsolódva a díjátadón Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta, hogy huszonkét éves története alatt az idei lesz a több mint ötezer állatot bemutató sóstógyógyfürdői látványosság legjobb szezonja, az előzetes adatok szerint az állatpark év végéig átlépi az 530 ezres látogatószámot.

A világ állatkertjeinek többsége néhány százezer látogatót fogad évente, ennél nagyobb, egymilliót elérő látogatószámot csak a nagy fővárosok tudnak elérni. A 120 ezer lelkes Nyíregyháza ezért nagyon jól áll, Gajdos László szavai szerint a park brandje „megkerülhetetlen” lett a magyarországi turizmusban.

Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros polgármestere köszöntőjében a parkban dolgozók, az önkormányzat és a kormányzat széles körű összefogását emelte ki, melynek segítségével évek óta fejlődik a Nyíregyházi Állatpark.
Elkészült többek között az új látogatóközpont, az India-ház, a Pangea Hotel, a hópárduc kifutó, a következő legnagyobb attrakció pedig a jégkorszak világát bemutató látványosság lesz, amelynek a tervezéséről szóló szerződést hamarosan megkötik, illetve remélhetőleg a jövő nyár elejéig a kivitelezési tendert is el tudják majd indítani
– jelezte Kovács Ferenc.

(Promotions Media via MTI)