promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rántott hús reneszánsza: íme a főváros legjobb tizenegye
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem is olyan régen a rántott hús egyet jelentett az ünneppel Magyarországon. És minden vasárnap ünnep volt, és talán az is lehetne újra…

A rántott hús nálunk leginkább a rántott karajt jelentette – néha a tarjával is megpróbálkoztak otthon, de az nem aratott akkora sikereket. És talán más családokban is ismerős a jelenet, hogy egy-egy ünnep, vidéki esküvő estéjén – mielőtt a falusi házban együtt megy aludni a nagycsalád és senki sem szomjas már a felnőttek közül – néhányan még rántott hús után kutatnak a család melegét jelentő nagy konyhában – és ha ott nincs, akkor a kamrában, pincében, bárhol.

A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója sokmindent megváltoztatott ebből a szempontból is. Divat lett a rántott húst (itt most konkrétan a laposra klopfolt változatról beszélünk és nem mondjuk a rántott csirkéről) bécsi szeletnek mondani, aztán hogy ez gasztronómiailag mennyire állja meg a helyét, azt most hagyjuk. Közben pedig egyre másra jelentek meg a rántott húsféleségek különböző változatai, valahol a kilencvenes években megtanultuk, van olyan is, hogy cordon bleu, hamarosan pedig ott találtuk magunkat vendéglátós visszajelzések alapján, hogy cikinek kell éreznünk, ha „csak” egy bécsi szeletet kérünk egy étteremben (azt pedig, hogy rántott hús, már ki sem ejtettük a szánkon).

Úgy tűnik, két évtizednek is el kellett telnie, míg a magyar társadalom – részben a média hatására, de lehet, hogy ez fordítva ment – ráébredt, igenis van RÁNTOTT HÚS. Olyannyira, hogy az utóbbi egy-két évben reneszánszát éli a fogalom, az újságírás különböző műfajai mellett tévések, videósok érzik úgy, nekik is foglalkozniuk kell vele.

Csatlakozunk az áramlathoz, mivel a We Love Budapest szakemberi újságírói szemmel is parádés, friss cikkben foglalkozik a főváros legjobb rántott húsevő helyeivel (itt már tágabb értelemben írva e fenséges eledelről, amelybe így a rántott csirke, a borjú vagy a cordon blue is beletartozik).

A honlap – elmondása szerint – heteken át tesztelte a vendéglátóipari egységeket, mire kiválasztotta azt a néhányat, ahová – több esetben szerény vagy elérhető áron – érdemes bemennünk a különböző rántott húsokért.

Olyanokért, amelyek az összeállítás szerint „nem túlklopfolt, nem mócsingos, nem száraz” ételek, és amelyekről megállapítható, hogy „igazi, a vasárnap sztárja, családok hagyománya, családfők favoritja, nehezen evő gyermekek menekülőútvonala”.

Íme a főváros legjobbja tizenegye a We Love Budapest szerint:

Buja Disznó(k)
Kürtös Ételbár
Séf Asztala
EZ is Budai
Paletta Budapest
Menza Étterem és Kávézó
Zuzu
ÉS Bisztró
Rosenstein Vendéglő
21 Magyar Vendéglő
Vendéglő a KisBíróhoz

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás