Mára azért kezd eljutni oda a társadalom, hogy a cukrot el kellene felejteni – mert még úgyis eszünk belőle bőven, ha nem akarunk. Persze időnként úgy érezzük, hogy a jobbnál jobb cukrásztermékeket bűn lenne kihagynunk, és ez bizonyos esetekben talán igaz is, a vasárnaphoz, az ünnephez hozzá tartozik az. Ha értelmes (inkább minimális) mennyiségben fogyasztjuk, tényleg alkalmanként, alighanem okos kompromisszumot kötünk a testünkkel, lelkünkkel.
A baj sokkal inkább a hétköznapokkal van, a tudatos táplálkozás hiányával, a cukor, a szénhidrát zabálásával, amely életünk része lett, és mi tagadás kell hozzá akaraterő, bölcsesség és némi agyi technikák bevetése, hogy változtassunk rajta. Úgy nem feltétlenül járunk sikerrel, hogy egyszerűen csak megtagadjuk magunktól, és egész nap próbálunk nem rá gondolni; sokkal jobbak az esélyeink, ha helyette más pozitív élményt adunk a testünknek: sétálunk, futunk egyet, stb.
Valahol itt kezdődik a tudatos élet, de érdekesség, hogy még akkor is bőven esszük a cukrot, amikor nem is gondolnánk: erre világít rá a
mindmegette cikke.
Kilenc olyan étellel foglalkozik, amiben sokkal több a cukor, mint feltételeznénk, íme a feketeleves:
Alacsony zsírtartalmú joghurt (főleg az ízesített)
Bolti ketchupGyümölcslevek (néha a kóla szintjére süllyednek, oly sok van bennük)
Mártások (ezt is inkább otthon készítsük el)
GranolaInstant leves (van alternatívája: friss zöldségből, házilag)
Gyümölcskonzervek (főleg, ha szirupos lében úszkál a gyümölcs)
Konzerv sült bab (egy csészében öt kávéskanálnyi cukor)
Gabonapehely (pláne a gyerekeknek készítettek)
(AA)