promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kihalástól féltették a tátrai zergéket, erre ellepték a hegységet
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Magas-Tátra bűbájos lakói, a zergék a legutóbbi télen félévszázada nem látott mértékben pusztultak, ijesztő helyzetet teremtve mindenki számára, aki szereti a Tátrát. A magasabb bérceken, meredek hegyoldalakon élő állatok nélkül ugyanis a világ legkisebb magashegysége már nem lenne többé ugyanaz, persze, ahhoz egy kicsit ki kell mozdulni a Csorba-tó környéki szállodából (vagy máshonnan), hogy velük találkozzunk.

Az őszi zergeszámolás során bőven találkoztak velük a szakemberek, és meglepő eredményre jutottak, hiszen a számuk felülmúlt minden várakozást a magas-tatra.info cikke alapján. Mint kiderült, legalább 1431 zerge él jelenleg a Kárpátok legmagasabb hegységében, közülük 1010 a szlovák oldalon, 421 pedig lengyel vidéken.

Többségüket a Magas-Tátra keleti nyúlványait jelentő, fokozottan védett Bélai-Tátrában láthatjuk, ám most kiderült, olyan helyeken is feltűntek, amelyeket eddig nem kedveltek. Ilyen a Széles-hegy (Široká), a Hincó-völgy (Hlinská dolina) és a Poduplaszki-Békás-tavak völgye (Žabia Bielovodská dolina).
Nem számítottunk erre az eredményre. A biztonság kedvéért többször is felülvizsgáltuk a zergeszámlálás során kitöltött számolólapokat, de az eredmény egyértelmű. Bár alacsonyabb számokra számítottunk, megerősítést nyert, amit már tavasszal is elmondtunk, amikor jeleztük, hogy a nagy számú zergepusztulás ellenére korai lenne drámai következtetéseket levonni, ezzel meg kell várni az őszi zergeszámlálás eredményét, amikor a fiatal zergék már nagyobbak és aktívabbak lesznek.
Ezúttal az időjárás is mellettünk volt, amely az előző évekhez képest tökéletes volt. Feltételezhető, hogy az idei zergeszámlálás eredménye nagyon közel van a zergeállomány valós nagyságához. Igaz, hogy a télen drámai volt a helyzet, a természet ezúttal megnyugtatott mindenkit
– mondta Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás