promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sástó: kilátó az algyői fúrótoronyból, libegő az osztrák sífelvonóból
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Sástó önmagában is megért eddig egy megállót a Mátra főutcáján, vagyis a 24-es úton, ami Gyöngyöst összeköti Egerrel, Mátraházán át. Egyrészt a tó – amelyről nem árt tudni, hogy az ország legmagasabban fekvő tava 507 méterrel – önmagában sem csúnya. Másrészt felmehetünk az ötven méter magas kilátóba, amelyről meg azt nem árt tudni, hogy nem is kilátónak épült, hanem fúrótoronynak Algyőre, a hazai kőolajkutatás középpontjába. Fúrótoronyként nem tudott üzembe állni, itt viszont megtalálta a helyét, a kilátás pedig természetesen pazar a tetejéről. Ehetünk, ihatunk is, van választék itt bőven, a minőség persze változó.

Ami új, az a mátrai libegő, itt is felszállhatunk rá tavasztól. Őszre, vagyis mostanra ígérték idén tavasszal a heol.hu cikke alapján, ebből végül próbaüzem lett 2018 őszére, ezt már a turizmus.com-ról tudjuk.

A Sástó és az Oxygen Adrenalin Park közötti ötszáz méteres távolságot lehet megtenni a déli Mátra libegőjén, tíz perc alatt. Így aztán a 24-es út fölött is átjutunk vele, ami a biztonsági előírások miatt az építtetőknek külön költséget jelentett, az állami erdőterület keresztezése pedig – mégha csak a levegőből is – külön engedélyekkel ment csak. A fejlesztésre az Élpak Zrt. több mint százmillió forintot fordított saját költségvetéséből. A libegő korábban az osztrák Alpokban sífelvonóként funkcionált.

A Mátrának egyébként volt már libegője eddig is, bár azt elsősorban ülőszékes sífelvonónak kezdték hívni Mátraszentistvánon. Szintén ötszáz méter hosszú, és a legutóbbi télen adták át a síparkban, de akár nyáron is utazhatunk vele, libegőként. Utóbbi műfaj legismertebb hazai képviselője, a János-hegyi, ami mintegy ezer méteres utazást jelent, tizenkét perc alatt a Budai-hegyekben, 1970 óta.

Az utóbbi évek felkapott libegője lett az éppen három éve átadott, de valójában csak két és fél éve üzemelő lillafüredi, amely szintén egykilométeres élményt biztosít (a Bükkben), csakhogy ez tovább tart, tizenhat-tizennyolc percig.

A hazai hosszúsági versenyben egyelőre a sátoraljaújhelyi a nyerő a maga 1300 méterével. Itt még középső állomásról is beszélhetünk, a Zemplén Kalandpark főbejáratához kell középen kiszállni.

Libegőnek hívják még ezeken felül az eplényit is. Ide főleg síelni járnak a magyarok, nyáron viszont felvonó helyett libegőként is üzemel, nyolcszáz métert tesz meg húsz perc alatt.

(Arday)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás