promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A falu, ahova cikk-cakkos vonatúton is eljuthatunk
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Ígértek nekünk hideget, esőt meg minden rosszat az október 23-i négynapos hosszú hétvégére, aztán négy szép nap lett belőle, legalábbis sok helyen. És lesz még egy hosszú hétvége (november 1-4.), meg sok nem hosszú, de hétvége, meg nem hétvége is, amikor érdemes lesz idén még kimozdulunk otthonról. Számos tippünk közül ezúttal Nagybörzsönyt, Magyarország egyik legszebb faluját ajánljuk: aki teheti, még november 4-ig keresse fel, aki nem az utána sem jár rosszul, de az okokról majd később.  

Először is miért Nagybörzsöny?

Mert egy gyönyörű falu egy gyönyörű helyen, a fekvése ráadásul kétszeresen is áldást jelent a számára. Mivel a Börzsöny nyugati oldalán találjuk, gyakorlatilag körbe kell autóznunk a hegységet, hogy ide eljussunk, bárhonnan érkezzünk Magyarországról (november 4-ig van azért még egy megoldás). Így aztán a szépsége a nehezebb megközelíthetőségnek hála rejtve marad a tömegturizmus egy része elől – így is van azért bőven vendége.

Mit csinálhatunk itt?

Már azok után, hogy – az Ipoly felől érkezve – megnéztük a XIII. századi Szent István templomot a falu határában. Ez Nagybörzsöny leghíresebb, románkori nevezetessége. Először is csak sétálgassunk a faluban, amely valaha a nemesfém bányászatáról volt ismert, aztán elnéptelenedett, ma viszont a reneszánszát éli a felújított parasztházaknak, pince-présház együttesnek, templomoknak, tájháznak, vízimalomnak köszönhetően. Mindehhez a hátteret hazánk egyik legszebb hegyvidéke adja.

Magaslatok kilátással

Közvetlenül innen is felgyalogolhatunk a Börzsönybe, hiszen túraútvonalak is indulnak a faluból. A legszebb ezek közül északkelet felé visz, a Magyar-hegy, a Salgóvár és Holló-kő felé. Utóbbi kettőből több is van az országban, a Holló-kő itt egy 685 méter magas csúcsot jelent (és nem a múzeumfalut, ami egy hegységgel arrébb van), csodálatos kilátással a hegység legmagasabb vonulataira (élén a Csóványossal) a vadregényes Fekete-völgy fölött.

Őszi álom és meggyes mákos

Itt nincs olyan, hogy nem éhezik meg az ember, ezt már a levegő is garantálja. Nagybörzsöny tele van vendégházzal és egyéb vendéglátóipari egységekkel, mi az Édes Otthon Vendégasztalt ajánljuk, itt még soha nem csalódtunk. A Lek-Vár-Lakkal szomszédos épület (ugyanaz a gazdájuk) rusztikus hangulatot áraszt, és remek illatokat: a kiszolgálás kedves, az ízek háziasak, az adagok bőségesek. És ha jut még a végére a sütemények közül mondjuk a meggyes-mákosból vagy az őszi álomból, annál jobb.

Mi lesz november 4-én?

Hát csak annyi (amellett, hogy ez egy igen szomorú nap a magyar történelemben), hogy akkor jár idén utoljára a kisvasút, amellyel feljuthatunk Nagyirtáspusztára, sőt két átszállással 2016 óta Márianosztrán át Szobig el lehet vonatozgatni és vissza. A Nagybörzsöny–Nagyirtás szakasz a hazai kisvonatozások közül is az egyik legnagyobb kaland, erdőben, meredek hegyoldalon kapaszkodunk felfelé, a szerelvény egyedi módon ide-oda megy közben, hol az egyik vége van elöl, hol a másik, mert csak így, cikk-cakkosan lehetett megépíteni a pályáját a terepviszonyok miatt. És akkor itt is van a második tippünk, hogyan menjünk Nagybörzsönybe, ha nem autóval: hát kisvonattal Nagyirtáspusztáról, ahol a Szent Orbán Erdei Hotel mellett bátran ott hagyhatjuk a kocsit. (Amúgy innen is fantasztikus túraútvonalak indulnak.)

Szóval most kisvonatozzunk, ha akarunk, november 4-ig hétvégenként még jár.   

Az élet november 4. után

Van. Ez talán az eddigiekből is kiderül. Persze lépcsőzetesen azért egyre hidegebb lesz, de annál jobban eshet Nagybörzsöny gasztrokínálata novemberre, a falu honlapja alapján kemencés sütés mellett 17-én házi süteménysütő versenyre és libatorra, 24-én disznótoros ebédre és vacsorára várnak mindenkit.

(AA)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás