Magyarországon is bárhol felbukkanhat ez a mérgespók, szörnyű tüneteket okoz a marása
Tokyo Asakusa negyedének egy kis utcában található ez az étterem. Kívülről semmi különös, pedig ez a hely azon kevés éttermek köze tartozik, ahol a Fugu, azaz a gömbhal az egyetlen étel, az viszont sokféleképpen.– írja Jurák Zsolt kollégánk.
Ennek a halfajtának az evését széles körben az étkezések orosz rulettjének tekintik, mivel a Japánban drága téli csemegének számító hal májában és petefészkében a megengedett tetrodotoxin érték akár 1200-szerese is megtalálható. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az ételt elkészítő szakács megfelelő alapossággal távolítsa el a hal ezen részeit. A mérgezés megbéníthatja az idegrendszert és leállíthatja a tüdő működését. Nincs ismert ellenszere, a halál pedig az elfogyasztás után akár percekkel is beállhat.
A vacsora 8 fogásos volt, ebből 7 a hal. Minden ehető részét felszolgálják: bőr, filé, szálkás részek nyerstől a barbecue-ig, levestől a rántott halig. Az íze fantasztikus, egytől egyig kiváló volt, ez egy igazi gasztronómiai orgazmus. Még a szakács is – aki 10 évig tanulja a hal elkészítését – jó munkát végzett.
Törvény írja elő, hogy az elkészült fogásokat először a szakácsnak kell megkóstolnia, csak utána teheti azokat a vendég elé.
Szintén törvény rendeli el, hogy a hal fel nem használt részeit és a maradékokat veszélyes hulladékként kell kezelni. Erre azért volt szükség, mert néhány szerencsétlen hajléktalan meghalt, amikor a kukába kidobott fugu-maradékokból evett, ugyanis a fugu toxinja nem semmisül meg még nagy hő hatására sem.
A fugu szakács kiképzése során nem csak azt sajátítja el, hogy miként forgassa egy sebész pontosságával a bontókést, de pszichológiai kiképzést is kap, hiszen életek múlnak munkáján. Miután készségszinten elsajátította a tisztítás és a bontás tudományát, jöhet a tálalás művészete.
A halat a leggyakrabban hajszálvékony szeletekre vágják és egy tálon körben helyezik el, mint egy virág szirmait. Ez természetesen nem véletlen – miért is lenne az pont a japán kultúrában? –, a virág a krizantémra, a halál szimbólumára utal.
Szóval ezek a tények, de a lényeg: a hal szuper szuper volt! Ha Japánban jársz és döntened kell, hogy Fugu vagy Michelin csillagos étterem, válaszd a halat, nem fogod megbánni